Vijesti

Prigodno predavanje povodom Nove 1441. Hidžretske godine u 4. pbr


Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić je u utorak, 03.09.2019. godine održao prigodno predavanje povodom Nove 1441. hidžretske godine za pripadnike komandi i jedinica sa lokacije „Božan Šimović“ u Čapljini.

Predavanje je organizovano u sklopu planskih aktivnosti brigadnog imama 4.pbr , a u povodu obilježavanja Nove 1441. hidžretske godine. Tom prilikom mr. Dino ef. Maksumić  je u svom izlaganju posebno ukazao na važnost i značaj hidžre u povijesti Islama, iznoseći neke vrlo bitne detalje i događaje koji su pratili sami tok hidžre, a koji imaju trajne poruke za sve muslimane u svakom vremenu. Između ostalog kazao je: “Jedna od posebno bitnih poruka hidžre za nas jeste da napustimo griješenje i sve ono što je ružno i zabranjeno, te da se vratimo izvornim načelima svoje vjere, jer sama riječ hidžra u svom osnovnom jezičkom značenju, prevodi se kao, napustiti, ostaviti, odreći se nečega. Hidžra je bila i ostala jedna trajna inspiracija svim generacijama muslimana do Sudnjeg dana”.

Na kraju predavanja brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić zahvalio se mr. Dini ef. Maksumiću na posjeti i održanom inspirativnom predavanju i tom prilikom zajedno sa načelnikom štaba 4.pbr, brigadirom Džemalom Rahimićem uručio je gostu prigodan poklon.

6 FOTO GALERIJA