Vijesti

Posjeta mostarskog muftije Salem ef. Dedovića komandi 4. pbr

Mostarski muftija Salem ef. Dedović je 29.12. 2015. godine posjetio komandu i jedinice 4. pješadijske brigade OS BiH na lokaciji kasarne “Božan Šimović“ u Čapljini. Mostarskog muftiju primio je komandant brigade, brigadni general Tomo Kolenda sa načelnikom štaba brigade brigadirom Senadom Memićem i brigadnim imamom. Ispred ZŠ OS BiH prisustvovao je glavni imam OS BiH Nesib ef. Hadzić.


Ovaj posjet mostarskog muftije i glavnog imama OS BiH upriličen je kao dio planskih aktivnosti na obilježavanju mjeseca rebiu-l-evvela - mjeseca u kojem je rođen Allahov poslanik Muhammed a.s., a koje su organizovane u komandi i jedinicama 4. pbr. Ovaj boravak na lokaciji mostarski muftija je iskoristio da bi održao prigodno predavanje za pripadnike OS BiH sa lokacije Čapljina.

Uz prisustvo velikog broja pripadnika OS BiH, mostarski muftija je u svom inspirativnom i nadahnutom obraćanju istakao važnost i značaj poslaničke misije Muhammeda a.s.. Posebno je naglasio njegovu ulogu ne samo kao Allahovog poslanika, nego i kao čovjeka, druga, prijatelja, uzornog supruga, učitelja, odgajatelja, vrsnog pedagoga, koji je cijelim svojim bićem, životom i djelom okupljao ljude oko sebe, šireći među njima povjerenje, ljubav, samilost, dobročinstvo, humanost i otvorenost prema svakom čovjeku bez obzira na njegovu vjeru, rasu, boju kože ili plemensku pripadnost.

Nakon predavanja i klanjanja ikindije namaza, druženje i razgovor sa mostarskim muftijom i glavnim imamom OS BiH, nastavljen je u novootvorenoj prostoriji bilblioteke vojnog mesdžida, za koju je mostarski muftija donirao i jedan dio knjiga.    


U kasarnama „Miralem Jugo“ i „Kosova“, također je organizirano prigodno predavanje i mevludski program povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s..