Vijesti

Mevlud – u povodu rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s.


U kasarni „7.muslimanske brigade“ Zenica, a prema Planu održavanja Mevluda – rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je sačinio Ured Vojnog muftije Oružanih snaga BiH, 06.11.2019. godine realizovana je Centralna svečanost obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Domaćin ove svečanosti je bio Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić, a u organizaciji 1. pješadijskog bataljona              5. pješadijske brigade OS BiH, na čelu sa komandantom bataljona, pukovnikom Elvirom Faljićem. Svečanosti su prisustvovali uposlenici Ministarstva odbrane i OS BiH; generalpukovnik Senad Mašović, brigadni general Kenan Dautović, brigadir Emir Kliko i mnogi drugi pripadnici Oružanih snaga BiH. Pored predstavnika MO i OS BiH Mevludu su prisustvovali predstavnici najviše zakonodavne i izvršne vlasti, kao i vjerski službenici Ze-Do Kantona.

Tom prilikom, prisutnima se obratio muftija Ze-Do Kantona prof. dr. Mevludin Dizdarević, kao i Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić, koji je iskoristio priliku da se zahvali prisutnima i  iskaže radost što ovakvi vjerski programi u Oružanim snagama BiH imaju jednu takvu dimenziju u kojoj podjednako učestvuju pripadnici MO i OS BiH, ali i gosti i vanjski saradnici iz strukture IZ-e u BiH. Muftija je također uputio iskrenu čestitku starješinama i vojnicima OS BiH na nedavno, uspješno okončanoj obuci i ocjenjivanju SEL-1 INF-L-BNG OS BiH na Glavnom poligonu OS BiH Manjača.

Prigodan mevludski program za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pripremili su i realizovali vojni imami u saradnji sa poznatim izvođačima ilahija i kasida. Posebna pažnja posvećena je učenju Mevluda, tj. stihovanog životopisa Muhammeda, a.s. Cilj ovakvih programa je da se prisutni podsjete na to, da je Muhammed, a.s., najodabranije biće koje je Allah dž.š. stvorio, te da ima nemjerljiv značaj za cjelokupan ljudski rod, gdje je kroz čin poslanstva poštovao svakog čovjeka i čuvao njegovo pravo i dostojanstvo.

9 FOTO GALERIJA