Vijesti

Mevlud – u povodu rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s.


U kasarni i zračnoj luci „Dubrave “ Živinice, 19.11.2019. godine, a prema Planu održavanja Mevluda – rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je sačinio Ured Vojnog muftije Oružanih snaga BiH, realizovano je obilježavanje rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Domaćin ove svečanosti je bio komandant 5. pješačke brigade OS BiH, brigadir Emir Kliko. Svečanosti su prisustvovali imami iz medžlisa IZ Banovići te pripadnici Oružanih snaga BiH, islamske vjeroispovijesti sa lokacije.

 Tom prilikom, proučen je Mevlud od strane imama MIZ Banovići, a potom je izvršena prezentacija knjige “Vojno vođenje i upravljanje u vrijeme poslanika Muhammeda, a.s.” od strane mr. Vedada Hurića koji ju je i preveo na bosanski jezik, a potom se obratio glavni imam OS BiH, Nesib-ef. Hadžić koji je iskoristio priliku da se zahvali prisutnima.

Prigodan mevludski program za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pripremio je i realizovao vojni imam Sejdalija-ef. Hrnjić u saradnji sa pomenutim izvođačima ilahija i kasida. Posebna pažnja posvećena je učenju Mevluda, tj. stihovanog životopisa Muhammeda, a.s. Cilj ovakvih programa je da se prisutni podsjete na to, da je Muhammed, a.s., najodabranije biće koje je Allah dž.š. stvorio, te da ima nemjerljiv značaj za cjelokupan ljudski rod, gdje je kroz čin poslanstva poštovao svakog čovjeka i čuvao njegovo pravo i dostojanstvo.

Tokom posjete imami MIZ Banovići su posjetili muzej 2. pješadijskog (Rendžerskog) puka OS BiH, koji je na lokaciji vojarne i zračne luke “Dubrave” Živinice.

9 FOTO GALERIJA