Vijesti

Obilježavanje Mevluda – rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.


U povodu obilježavanja Mevluda- dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s , 21.oktobra 2020. godine, na lokaciji kasarne „Kozara“ Banja Luka upriličen je prigodan program za pripadnike OS BiH islamske vjeroispovjesti.

Dan mevluda, koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, islamskom kalendaru, je jedan od najradosnijih dana za muslimane, a prigodnim programima muslimani se prisjećaju Poslanikovog rođenja, života i vjerovjesničke misije.

Već tradicionalno Mevlud se obilježava i u Oružanim snagama BiH, provođenjem niza aktivnosti, kroz citiranje hadisa, prigodna predavanja, tematske hutbe i program centralnog obilježavanja.

Tim povodom lokaciju „Kozara“ Banja Luka posjetio je i vojni muftija Hadis ef. Pašalića, kojeg su ulozi domaćina primili brig. Muhamed Hasanović , brig. Sulejman Đulović, puk Edin Ibrahimagić i brigadni imami Bečir ef. Meštrovac i Haris ef.Hadžić.

Vjerski dio program je održan u mesdžidu kasarne “Kozara. Vojni muftija je održao predavanje, u kojem je govorio o pojmu Mevluda, njegovom značenju i historijatu, važnosti istog za muslimane u svijetu, kao i ulozi Bošnjaka u svemu tome. Istakao je da praksa obilježavanja Mevluda, kroz okupljanje muslimana, učenje Kur’ana i sjećanje na Vjerovjesnika predstavlja jedan lijep običaj i tradiciju Bošnjaka, ali i dio izgradnje bošnjačkog identiteta.

6 FOTO GALERIJA