Vijesti

Predramazansko predavanje Glavnog imama OS BiH u KOiD-u

Na lokaciji kasarne “Travnik” u Travniku, 18.05.2016. godine, održano je predramazansko predavanje Glavnog imama OS BiH Nesiba ef. Hadžića za pripadnike KOiD, povodom predstojećeg mjeseca Ramazana.

Poslije uvodne riječi i predstavljanja Glavnog imama OS BiH od strane bataljonskog imama Ragiba ef. Nešusta, Nesib ef. Hadzić je svoje predavanje iznio kroz tri cjeline.

U prvom dijelu prisutnim je predstavio knjigu Zbornik radova “Imamska služba u misiji jačanja sistema odbrane i čuvanje ljudskog dostojanstva”, te je istakao kako je sadržaj dobar uvod u mjesec Ramazan, a gledano kroz vjerske aktivnosti koje se provode u OS BiH.

Predramazansko predavanje odnosilo se na značaj mjeseca Ramazana, njegovu važnost i svrhu, primjenjene kroz običaje koje iz tog proističu i snagu koju izaziva sam post, u kome dolazi do pobjede duha nad tijelom, pobjede dobra nad zlom, što nas u konačnici čini boljim vjernicima, ljudima i na kraju boljim vojnicima.


Na kraju predavanja osvrnuo se na značaj obaveze davanja zekata i sadekatu-l-fitra u islamu. Prikupljena novčana sredstva, objasnio je idu u Bejtul-mal (zajednička islamska kasa) iz koje se finansiraju svi projekti kao što su održivost institucije medresa, školovanje učenika, izgradnja vjerskih objekata, socijalne pomoći i druga davanja za koje se procjeni da su potrebna, čime je i završio predavanje, uz zahvalnost za gostoprimstvo i odaziv velikog broja pripadnika KOiD.