Vijesti

Predramazansko predavanje Glavnog imama OS BiH na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ Manjača


Na lokaciji kasarne “Mika Bosnić” Manjača, 11.05.2017. godine, održano je predramazansko predavanje glavnog imama OS BiH Nesiba ef. Hadžića za pripadnike CBS i CBO KOiD OS BiH, povodom predstojećeg mjeseca Ramazana.

Poslije uvodne riječi i predstavljanja Glavnog imama OS BiH od strane štabnog imama Salih ef. Grabus, Nesib ef. Hadžić je svoje predavanje iznio kroz tri cjeline.

U prvom dijelu prisutnim je istakao značaj mjeseca Ramazana, a gledano kroz vjerske aktivnosti koje se provode u OS BiH.

Predramazansko predavanje odnosilo se na značaj mjeseca Ramazana, njegovu važnost i svrhu, primijenjene kroz običaje koje iz tog proističu i snagu koju izaziva sam post, u kome dolazi do pobjede duha nad tijelom, pobjede dobra nad zlom, što nas u konačnici čini boljim vjernicima, ljudima i na kraju boljim vojnicima.

Na kraju predavanja osvrnuo se na značaj obaveze davanja zekata i sadekatu-l-fitra u islamu. Prikupljena novčana sredstva, objasnio je idu u Bejtul-mal (zajednička islamska kasa) iz koje se finansiraju svi projekti kao što su održivost institucije medresa, školovanje učenika, izgradnja vjerskih objekata, socijalne pomoći i druga davanja za koje se procjeni da su potrebna, čime je i završio predavanje, uz zahvalnost za gostoprimstvo i odaziv velikog broja pripadnika s lokacije "Mika Bosnić" Manjača.