Međunarodne vježbe

Dan visokih zvanica međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“

Može se uslovno reći da je dan visokih zvanica počeo sa zajedničkom večerom čiji domaćini su bili general-major Mirko Tepšić i brigadni general Radovan Ilić. Taj događaj je protekao u najboljem redu uz ugodno druženje zvanica i pripadnika OS BiH.

Dan visokih zvanica upriličen 27.10.2016. godine otvorio je svojim obraćanjem general pukovnik Ante Jeleč. Nakon čega su se skupu obratili brigadni general Radovan Ilić, komandant NATO štaba u Sarajevu i brigadir Ilija Petrović.

Po završetku uvodnih prezentacija o vježbi domaćini i gosti te predstavnici medija, uputili su se ka ograđenom prostoru koji predstavljaju bazu. Tu im je objašnjeno šta se tu radi i koja je svha baze. Baza je bila tako opremljena i organizovana da se tu mogao uspješno odvijati štabni rad kako multinacionalne brigade tako i njenih potčinjenih jedinica.

Po završetku aktivnosti u bazi, odnosno u kasarni „Kozara“ zvanice i predstavnici medija su preveženi na vojni poligon „Manjača“ radi praćenja mini pokazne vježbe u sklopu DVD.

Opšti utisci poslije današnje vježbe su pozitivni jer su Oružane snage BiH pokazale i dokazale da mogu uspješno djelovati u međunarodnom okruženju, da su dobro obučene i opremljene opremom koja ne zaostaje za partnerskim zemljama a pored toga da su odličan domaćin. Da je to upravo tako govori i podatak da su pripadnici OS BiH od mnogih zvanica DVD bili pohvaljeni.

U galeriji fotografija možete vidjeti atmosferu koja je vladala tokom zajedničke večere.

57 FOTO GALERIJA