VOJNI PORTAL

Obilјežen dan CISM-a (međunarodni komitet za vojni sport) u 4.pješadijskoj brigadi


U kasarni „Božan Šimović“ u Čaplјini, 21. februara 2019. godine obilјežen je Dan CISM (Međunarodni Komitet za Vojni Sport), uz učešće vojnika i starješina raspoređenih na lokaciji kasarne i 21. klase novoprimlјenih vojnika.

Dan CISM-e svečano je otvorio predsjednik organizacionog odbora pukovnik Faruk Ganić, koji je u svom obraćanju istakao značaj CISM-e za OS BiH te naveo na kojim su velikim takmičenjima pod okrilјem CISM-e učestvovali i pripadnici OS BiH. U trci na 5 000 metara prvo mjesto u muškoj konkurenciji zauzeo je OR-1 Eldin Bubalo, a u ženskoj konkurenciji OR-1 Elena Cvetanovski.

Ove godine takmičenje je poprimilo i internacionalni karakter jer je u trci učestvovao i pripadnik OS Republike Turske kapetan Yasin Koplay na dužnosti šefa savjetodavnog tima EUFOR-a u 4.pbr.

Podsjetimo, CISM je jedna od najvećih međunarodnih multidisciplinarnih sportskih organizacija u svijetu. Organizuje razne sportske događaje za oružane snage svojih zemalјa članica. Vojnici, koji su se prethodno možda susreli na ratnom polјu, sada su zajedno na sportskom borilištu. To je u skladu sa filozofijom i idealima koji su postavlјeni u CISM misiji 1998. godine, a potpisani su od strane svih zemalјa članica.

CISM-a je osnovana u februaru 1948. godine, a zemlјe osnivači su bili Belgija, Francuska, Luksemburg, Danska i  Holandija. Svake godine je rastao broj zemalјa koje su pristupale ovom savezu, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH su na generalnoj skupštini CISM-e, koja je održana u Burkini Faso u maju 2007. godine primlјene u članstvo CISM-e kao 128 zemlјa članica.

Inače, krajnji cilј CISM-e je pridonijeti svjetskom miru objedinjavanjem oružanih snaga kroz sport. Moto pod kojim djeluje je „Prijatelјstvo kroz sport“. 

10 FOTO GALERIJA