VOJNI PORTAL

Ambasador SAD-a u BiH Nj. E. Eric Nelson posjetio polaznike Naprednog podoficirskog kursa Oružanih snaga BiH


Ambasador SAD-a u BiH Nj. E. Eric Nelson sa saradnicima, 02. septembra 2021. godine, boravio je u Komandi za obuku i doktrinu (KOiD) Oružanih snaga BiH na lokaciji kasarne Travnik, te tom prilikom posjetio polaznike Naprednog podoficirskog kursa OS BiH.

Ambasadora Nelsona dočekali su zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant KOiD-a brigadir Slaven Blavicki. Tokom informativnog brifinga, upriličenom povodom njegovog dolaska, ambasador Nelson je upoznat sa aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima KOiD-a, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Tokom posjete polaznicima Naprednog podoficirskog kursa, ambasador Nelson istakao je izuzetan značaj i ulogu podoficirskog kora u Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, i stalnu potrebu za obukom i usavršavanjem u cilju razvoja i jačanja oružanih snaga svake države. Ambasador Nelson je izrazio daljnju snažnu podršku Vlade i Ambasade SAD-a Oružanim snagama BiH i procesu razvijanja liderskog kadra Oružanih snaga BiH. 

Napredni podoficirski kurs se održava u trajanju od deset sedmica u Centru za profesionalni razvoj (CPR) KOiD-a. Cilj ovog kursa, koji je po tematskom sadržaju u potpunosti usklađen i kompatibilan sa tematskim sadržajem kurseva  NATO članica, je osposobljavanje podoficira za samostalno obavljanje zadataka u skladu sa njihovim dužnostima. Kurs pohađa 24 polaznika iz sastava jedinica Oružanih snaga BiH koji na ovaj način stiču nova znanja te unaprjeđuju svoje liderske sposobnosti. 


Susretu su prisustvovali i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, šef Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH major Taib Grozdanic, a ispred OS BiH komandant CPR-a brigadir Hazrudin Hasagić, glavni narednik OS BiH zastavnik I klase Mario Bagarić i glavni podoficir KOiD-a zastavnik I klase Esmer Đonko.

8 FOTO GALERIJA