VOJNI PORTAL

U Rajlovcu održana službena primopredaja helikoptera Huey II za OS BiH


Ceremoniji primopredaje helikoptera Huey II za Oružane snage Bosne i Hercegovine, koja je održana 10. decembra 2021. godine u kasarni OS BiH „Rajlovac“, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mirkom Okolićem, ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović te ostali članovi generalskog kora OS BiH, kao i komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha i drugi visoki zvaničnici.

Radi se o četiri američka helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS).

Na ceremoniji primopredaje su prikazane neke od sposobnosti zračnih snaga Oružanih snaga BiH, kao i dio sredstava sa kojima raspolažu.

„Oružane snage su formirane zbog mira u Bosni i Hercegovini. Dok god postoje Oružane snage, u zemlji će biti mir. Sve drugo je put u konflikt. Pripadnici Oružanih snaga, vi čuvate mir i vi osiguravate siguran put Bosni i Hercegovini da postane dio demokratski uređenih zemalja i članica NATO-a. Hvala vam za to!“, istakao je u svom govoru predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ovom je prilikom zahvalio američkoj strani što je omogućila da se ovi helikopteri nabave izuzetno povoljno. Naglasio je da se MO i OS BiH i ovim dokazuju da su ozbiljna i kredibilna institucija, koja vodi računa o životnim potrebama stanovnika BiH te povećavaju vojne sposobnosti uz minimalno izdvajanje novčanih sredstava. Provođenje nabavke helikoptera zahtijevala je visok novo koordinacije niza institucija BiH te se posebno zahvalio Predsjedništvu, koje je ranije odobrilo Pregled odbrane i Plan modernizacije i razvoja OS BiH, te Vijeću ministara, koje je u svom ranijem sazivu donijelo potrebne odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera. „Ova investicija unapređuje operativne kapacitete i sposobnosti naših oružanih snaga, ali i doprinosi većem stepenu sigurnosti i stabilnosti u zemlji“, rekao je ministar Podžić.

Američki ambasador Eric Nelson je istakao: „Zahvaljujući ovim helikopterima, svi u BiH, ali i šire, mogu biti sigurni da će Oružane snage BiH biti tu da reagiraju u hitnim situacijama. Uz dobro uvježbane i profesionalne avijatičare i zrakoplovne tehničare Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, niko ne treba sumnjati da Oružane snage imaju i sposobnost i opremu.“

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović konstatirao je da će ovom nabavkom OS BiH moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga BiH, kao jedine legalne oružane sile u Bosni i Hercegovini. „Očekujemo da ćemo ovim dobiti novi impuls za daljnju modernizaciju OS BiH, kako bismo još bolje izvršavali zadatke na korist svih naših građana u BiH“, zaključio je general Mašović.

Nabavka novih helikoptera ugovorena je po principu „pristupa sveukupnim paketom“ (Total Package Approach), koji za navedenu sumu podrazumijeva potpuni prenos sposobnosti i osigurava: isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje; isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stepenu održavanja; isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I i II stepenu.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH uspješno su završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja se realizirala od 6. do 25. juna  u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

13 FOTO GALERIJA