Verifikacijski centar Oružanih snaga BiH

Funkcije i nadležnosti










U skladu sa Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, iz jula 2006. godine, Verifikacijski centar je osnovan u martu 2007. godine, kao organizacijska jedinica Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


Osnovne funkcije

  1. Priprema, izrada i razmjena informacija o OS BiH,
  2. Provođenje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja,
  3. Provođenje Ugovora o otvorenom nebu,
  4. Provođenje Bečkog dokumenta 2011. i
  5. Saradnja sa misijom OSCE-a u BiH.


1. PRIPREMA, IZRADA I RAZMJENA INFORMACIJA O OS BIH

  • GEMI - Informacija BiH o većim sistemima oruđa i opreme, ljudstvu u OS BiH i ljudstvu smještenom van teritorije BiH.
  • Informacija BiH o odbrambenom planiranju.
  • Godišnji izvještaj BiH o zabrani ili ograničenju upotrebe određenog naoružanja za koje se može smatrati da ima prekomjerne traumatske efekte i da može djelovati bez razlike u pogledu ciljeva.
  • Godišnji izvještaj BiH o mjerama za izgradnju povjerenja u skladu sa odredbama Konvencije o biološkom oružju.
  • Dostava podataka za izradu deklaracije u skladu sa CWC.
  • Godišnja informacija u skladu sa CWC.
  • Godišnji izvještaj BiH u skladu sa odredbama Konvencije o kasetnoj municiji.
  • Godišnji kalendar vojnih aktivnosti u području primjene mjera za izgradnju povjerenja i sigurnosti.
  • Informacija u vezi sa vojnim aktivnostima u idućoj kalendarskoj godini vezano za aktivnosti koje podliježu prethodnoj najavi.
  • Informacija o vojnim snagama (Bečki dokument 2011).
  • Informacija o oružanim snagama (Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja).


2. SPORAZUM O SUBREGIONALNOJ KONTROLI NAORUŽANJA

Bosna i Hercegovina je strana u provedbi Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja – (SSKN), u skladu sa Članom IV, Aneksa 1b. Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. (Započet u Daytonu, USA, 21. novembra 1995., a potpisan u Parizu, Francuska, 14. decembra 1995.)

Strane u SSKN su: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija.

Provedba sporazuma se odvija kroz uzajamne inspekcijske posjete kao jedini način potvrđivanja podataka iz Informacija koje stranke razmjenjuju na kraju svake godine. Otvorena pitanja se rješavaju na sastancima Subregionalne konzultacijske komisije (SRKK), u prisustvu i uz asistenciju Ureda ličnog izaslanika -predsjedatelja OSCE-a za Član IV.

Bosna i Hercegovina je kao aktivna učesnica Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja kroz svoje dosadašnje učešće preko Verifikacijskog centra OS BiH izvršila preko 60 uzajamnih inspekcijskih posjeta.


3. UGOVOR O OTVORENOM NEBU

Ugovor o otvorenom nebu je stupio na snagu 1. januara 2002. godine, a trenutno ima 34 države potpisnice: Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, Slovačka Republika, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Kirgistan je potpisnica Ugovora o otvorenom nebu, ali još nije ratificirala ugovor. Kanada i Mađarska su depozitar ugovora.

Ugovor o otvorenom nebu sa aneksima, za koji je saglasnost dala Parlamentarna skupština BiH 21. maja 2003. ratifikovalo je Predsjedništvo BiH 28. maja 2003. godine - «Sl. list BiH» – dodatak br. 10/03. Ovaj Ugovor utemeljuje režim koji se označava kao režim Otvoreno nebo, za obavljanje osmatračkih letova od strane država – ugovornica iznad teritorija drugih država – ugovornica, i utvrđuje prava i obaveze država – ugovornica na koje se isti odnosi.



Međunarodni Ugovor o otvorenom nebu predstavlja jedan od tri temelja europske kolektivne sigurnosti u oblasti kontrole naoružanja, ali ne kao klasični sporazum već kao mjera izgradnje povjerenja i sigurnosti.

Suština Ugovora ogleda se u međusobnom otvaranju cjelokupnog zračnog prostora država potpisnica bez teritorijalnih restrikcija u cilju promatranja i snimanja teritorija iz promatračkog aviona na kojem se tokom leta nalaze predstavnici promatračke i promatrane strane.

Obzirom na geografsku veličinu države određuje se broj kvota: aktivnih - mogući broj letova države iznad drugih država članica Ugovora, i pasivnih - obaveza države da prihvati određen broj letova drugih država.

Bosna i Hercegovina je kao aktivna učesnica Ugovora o otvorenom nebu kroz svoje dosadašnje učešće preko Verifikacijskog centra OS BiH izvršila prihvat 39 posmatračkih letova (pasivna kvota), i realizovala 3 posmatračka leta (aktivna kvota) u skladu sa dodijeljenim brojem kvota posmatračkih letova prema Ugovoru o otvorenom nebu.


4. BEČKI DOKUMENT 2011

Bečki dokument 2011 je stupio na snagu 1. decembra 2011. na osnovu Odluke Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE-a, kojom se dosadašnji ''Bečki dokument 1999'' dopunjuje i preimenuje u ''Bečki dokument 2011'', te predstavlja politički obavezujući dokument za sve članice OSCE-a u cilju razvijanja i unaprijeđenja mjera za izgradnju povjerenja i sigurnosti.

Zemlje članica Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), potpisnice Bečkog dokumenta 2011: Albanija, Andora, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Sveta Stolica, Mađarska, Island, Irska, Italija, Kazahstan, Kirgistan, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, San Marino, Srbija, Slovačke Republika, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tadžikistan, bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Turska, Turkmenistan, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Uzbekistan.

Sistem verifikacije BD je predvidio dvije vrste inspekcije koje zemlje članice mogu međusobno provoditi. Jedan oblik verifikacije je inspekcija specificiranog područja, a drugi oblik je evaluacijska posjeta tokom koje se provodi inspekcija točno određene komande/jedinice.

Bosna i Hercegovina je kao aktivna učesnica Bečkog dokumenta (BD) kroz svoje dosadašnje učešće preko Verifikacijskog centra OS BiH izvršila preko 30 raznih aktivnosti na teritoriju drugih zemalja članica, dok je u isto vrijeme na teritoriju Bosne i Hercegovine prihvaćeno više od 30 različitih vrsta verifikacija.


5. SARADNJA SA MISIJOM OSCE U BIH

Bosna i Hercegovina je punopravna učesnica OSCE-a od 08. jula 1992. godine (pristupila 30. aprila 1992. godine) i od tada redovno i ravnopravno učestvuje u radu Organizacije.

Od osnivanja Verifikacijskog centra Zajedničkog štaba OS BiH, uspostavljena je saradnja sa Sekcijom za kontrolu naoružanja Misije OSCE-a u BiH, koja kroz različite načine kontinuirano pomaže osoblje Oružanih snaga BiH, koji se bavi pitanjima kontrole naoružanja.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uspostavljena je od 18. decembra 1995. godine i uključuje jačanje demokratskih vrijednosti, monitoring i razvoj ljudskih prava, organiziranje i nadgledanje izbora, kao i provođenje kontrole naoružanja i mjera izgradnje sigurnosti i povjerenja.