Vijesti

U organizaciji Nacionalne garde Maryland održano takmičenje za izbor najboljeg vojnika za 2016

U organizaciji Nacionalne garde Maryland (NGM) na poligonu Engewood (Aberdeen Proving Ground) u periodu od 10. do 13. marta 2016. održano je takmičenje za izbor najboljeg vojnika NGM za 2016 (2016 Best Warrior Competition NGM). Na takmičenju je pored 15 pripadnika iz sastava NGM učestvovalo i 6 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Takmičenje se sastojalo iz 7 disciplina (pisani ispit iz poznavanja doktrinarnih publikacija US Army, testa fizičke spremnosti, vojničkih vještina, navigacije - dnevnog i noćnog dijela, kvalifikacijskog gađanja AP 5,56 mm M16A2, marša u dužini od 7 milja i ocjenjivanja ličnog izgleda i usmenog provjeravanja znanja u poznavanju doktrine). Pripadnici OS BiH su uzeli i učešće u svim navedenim disciplinama, iako prva i posljednja disciplina nije bila obavezujuća za njih i za to nisu bodovani.

U testu fizičke spremnosti svi pripadnici su postigli zavidne rezultate, gdje posebno treba istaći vojnika Hajrić Ermina i Aleksić Goranu. Vojnik Hajrić je osvojio maksimalnih 300 bodova i imao je najbolje vrijeme od svih učesnika u disciplini trčanja na 2 milje. Vojnik Aleksić Gorana je osvojila 286 boda uz impresivan rezultat u disciplini sklekovi gdje je uradila 75 sklekova. Za svoje postignute rezultate navedeni vojnici su nagrađeni na završnoj ceremoniji sa bedžom „physical fitness excelence“.

U disciplini vojničke vještine koja se sastojala od prelaska taktičke staze na kojoj su takmičari imali za zadatak realizaciju osnovnih vojničkih vještina (rukovanje ličnim naoružanjem, upotreba radio uređaja, pružanje prve pomoći i postupci u slučaju NBH napada) odlične rezultate (maksimalan broj bodova) su postigli potporučnik Kenan Ahmić, stariji vodnik I klase Bogosavac Momir, i vojnici Hajrić Ermin i Aleksić Gorana. Treba napomenuti da niko od pripadnika NGM nije ostvario ovakav rezultat u navedenoj disciplini.

U posljednje dvije discipline koje su se vrednovale za naše pripadnike (kvalifikacijsko gađanje AP 5,56 mm M16A1 i marš u dužini od 7 milja), svi pripadnici našeg tima su postigli zavidne rezultate gdje posebno treba istaći starijeg vodnika I klase Bogosavca Momira i starijeg vodnika Marijanović Davora koji su u ukupnom plasmanu zauzeli 3. mjesto u disciplini marš u dužini od 7 milja.

Za sve gore postignute rezultate na svečanoj ceremoniji uručen je certifikat o učešću na navedenom takmičenju od strane komandanta NGM generalmajora Linde Singh. Za svoja dostignuća naši pripadnici su osim certifikata o učešću na takmičenju primili i počasne novčiće NGM.

Učesnici takmičenja za izbor najboljeg vojnika kao i starješine ispred OS BiH, su darovali prigodne poklone ključnom osoblju NGM u znak zahvalnosti na pozivu za učešće na takmičenju i stručnoj pomoći instruktora NGM.

Svečanoj ceremoniji povodom završetka takmičenja prisustovao je i vojni ataše OS BiH u SAD brigadir Davorin Vučić i predstavnik Ambasade BiH u SAD gdin Emin Čohodarević.

Link na kojem se mogu pronaći fotografije takmičenja za izbor najboljeg vojnika NGM 2016: https://flic.kr/s/aHskw6oU1p

34 FOTO GALERIJA