Vijesti

Američki senatori na prezentaciji deminerskih aktivnosti OS BiH na brdu Žuč


U svrhu prezentacije donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država namijenjenih odbrani i sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, ugostili su delegaciju američkih senatora, na brdu Žuč iznad Sarajeva, u ponedjeljak, 30. augusta 2021. godine.

U delegaciji su bili senatori Richard Shelby, Mike Crapo, John Cornyn, Deb Fischer i Roger Marshall te vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD Stanley Brown.     

Prezentaciji i primopredaji donirane deminerske opreme na pokaznom deminerskom radilištu, prisustvovali su i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom generalmajorom Ivicom Jerkićem, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, načelnik Štaba EUFOR-a u BiH brigadni general Szilárd Gerőfi, pomoćnik ministra odbrane BiH za politike i planove Dženan Redžo, vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto te ostale visoke zvanice MO i OS BiH i Ambasade SAD u BiH.

Izražavajući zahvalnost na konstantnoj pomoći Vlade SAD na projektima deminiranja u BiH, a u skladu sa godišnjim planovima bilateralne vojne saradnje, ministar Podžić je pohvalio OS BiH u izuzetnim naporima i rezultatima koje ostvaruju na uklanjanju mina u BiH.

„Realizacija ovih aktivnosti zahtijeva adekvatno finansiranje i dodjelu potrebnih resursa“, kazao je ministar Podžić. „Ako želimo da OS BiH mogu izvršavati ovu misiju, onda nadležni moraju tome posvetiti puno veću pažnju. Jer cilj nam je da BiH konačno bude očišćena od mina.“

Ovom prilikom SAD su donirale 200 kompleta samonosivih deminerskih vizira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka. Američki ambasador Nelson istakao je da se ovih dana obilježava završetak projekta „Sarajevo bez mina“, kojeg je finansirao SAD, a u kojem su bez naknade učestvovali pripadnici OS BiH. U sve četiri općine Grada Sarajeva te Vogošći i Istočnom Starom Gradu više nema opasnosti od mina.

„Koristeći vlastite kapacitete, OS BiH svakodnevno doprinose sigurnosti građanima. SAD sa ponosom doniraju ključnu opremu, ali pozivamo političke lidere da osiguraju adekvatne kapitalne resurse kako OS BiH u svojim zadacima ne bi ovisile od donacija“, zaključio je ambasador Nelson.

U svom obraćanju, Stanley Brown je istakao da je projektom „Sarajevo bez mina“ građanima na upotrebu vraćeno šest miliona kvadratnih metara te da će SAD nastavljati da pomažu i u buduće.

„SAD su ponosne što su partner vlastima BiH u ovom važnom zadatku i sretne su zbog nastavka podrške naporima kojima se spašavaju ljudski životi“, zaključio je Brown.

U svom obraćanju general Mašović je pomenuo i ostale značajnije američke donacije iz prethodnog perioda, poput deminerskih robota, rendgena, motornih vozila i uređaja za noćno osmatranje sa ostalom opremom, kao i obuku tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

„Jasno je da finansiranje OS BiH ne predstavlja trošak, nego se radi o ulaganju u bolju i sigurniju budućnost za sve građane BiH. Svaka podrška naših prijatelja, koja doprinosi uspješnijem djelovanju OS BiH, od velike je koristi, jer ćemo biti još sposobniji i spremniji da pomognemo, posebno ako su ugroženi životi građana BiH“, zaključio je general Mašović.

7 FOTO GALERIJA