Vijesti

MEDEVAL ocjenjivanje u Českoj Repbulici


24 eksperta iz oblasti vojne medicine, koji dolaze iz 11 zemalja, uz koordinaciju NATO MILMED COE, proveli su MEDEVAL ocjenjivanje u periodu 23-29. septembra 2022. u Hradec Kralove (Češka Republika).

Tokom vježbe „Medical Man” Multinational Medical Task Force (MN Med TF) u pripremi za doprinos EUBG-u (European Union Battle Group) 23/1, ocijenjeno je 13 modula (odjela) vojne bolnice. Pripadnici OS BiH duži niz godina učestvuju kao ocjenjivači na ovakvim i sličnim događajima te su ovom prilikom učestvala dva naša pripadnika.

Multinacionalnu bolnicu nivoa Role 2 koja je bila predmet ocjenjivanja čine pripadnici sanitetskih službi oružanih snaga Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke koji  su bili vrlo kooperativni i demonstriralisvoje vještine dok je tim za medicinsko ocjenjivanje radio procjenu na osnovu NATO standarda.

Kao i uvijek aktivnosti MEDEVAL-a na lokaciji završene su dostavljanjem Izvješća o prvom dojmu zapovjedniku međunarodnih snaga u kojem su oni i njihovo osoblje dobili pregled i savjete o osoblju, opremi i procedurama.

10 FOTO GALERIJA