Vijesti

Ceremonija završetka Kursa francuskog jezika


Svečanom ceremonijom i podjelom certifikata u Odjeljenju stranih jezika Centra za profesionalni razvoj OS BiH u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu, 31. decembra 2021. godine obilježen je završetak Kursa francuskog jezika – niži srednji nivo koji je uspješno pohađalo i završilo šest pripadnika OS BiH u periodu od 13.09. do 31.12.2021. godine.

Svečanoj ceremoniji zatvaranja Kursa i dodjeli certifikata prisustvovali su komandant Centra za profesionalni razvoj brigadir Hazrudin Hasagić, načelnik Odjeljenja stranih jezika pukovnik Vahid Podžić, komandant francuskog vojnog kontingenta u sastavu snaga EUFOR operacije “Althea” u BiH pukovnik ENTRAYGUES Olivier sa saradnicima, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini gospodin Jean-Christophe Thiabaud, te predsjednik Unije francuskih državljana u inonstranstvu (UFE) Bosne i Hercegovine gospodin Jean-Jacques Guedon.

Prisutnima se uvodnim riječima obratio voditelj kursa francuskog jezika major Anes Zukić koji se zahvalio gostima što su svojim dolaskom uveličali svečanu ceremoniju. Major Zukić je naglasio da odsjek doprinosi razvoju francuskog jezika, te da u narednom periodu očekuje podršku prijateljskih institucija koje promovišu francuski jezik. Također, naveo je da odsjek na lijep način završava tekuću godinu a još ljepše započinje 2022. godinu.

Nakon uvodnog obraćanja, komandant francuskog vojnog kontingenta pukovnik ENTRAYGUES Olivier, rekao je da ima izuzetnu čast i zadovoljstvo da prisustvuje predmetnoj ceremoniji ističući važnost međunarodne vojne saradnje, te naglasio da će francuski vojni kontingent u narednom periodu značajno intenzivirati svoj doprinos kroz razne aktivnosti radi razvoja francuskog jezika i unapređenja kvaliteta obuke.

Direktor francuskog instituta gospodin Jean-Christophe Thiabaud je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo prisustvom na ceremoniji ukazavši na značaj izučavanja francuskog jezika, te je pohvalio izuzetan doprinos razvoju francuskog jezika kojeg pruža Odjeljenje stranih jezika, i nadu da će u narednom periodu biti realizovane aktivnosti kao podrška za razvijanje kapaciteta odsjeka francuskog jezika.

Predsjednik Unije gospodin Jean-Jacques Guedon u svom obraćanju istakao je da kroz posmatranje razvoja OS BiH od samog početka nastajanja izuzetno sretan o ogromnom napredku u doprinosu profesionalnog razvoja vojnih i civilnih lica, te izrazio podršku da će u budućnosti ulagati mnogo više vremena za podršku odsjeku francuskog jezika kako bi se kvalitet učenje još više poboljšao.

Treba naglasiti izuzetnu dinamičku diplomatsku ustrajnost i napore voditelja kursa francuskog jezika majora Anesa Zukića u obezbjeđivanju prisustva partnera ceremoniji i velikoj nesebičnoj podršci i ohrabrivanju za realizaciju aktivnosti načelnika odjeljenja stranih jezika pukovnika Vahida Podžića.

Najbolji polaznik Kursa francuskog jezika je poručnik Nedim Kurtović iz sastava 8.blp OS BiH.

Na završetku ceremonije gostima i polaznicima se obratio komandant Centra za profesionalni razvoj brigadir Hazrudin Hasagić, koji je izrazio zahvalnost partnerima na dosadašnjoj pruženoj podršci Odjeljenju stranih jezika, naglasio da za OS BiH to nije samo učenje stranog jezika već je to interkulturalno obrazovanje, te da su OS BiH spremne za jačanje i osposobljavanja jezičke funkcionalnosti OS BiH zajedno sa partnerima. Pored toga, čestitao je polaznicima uspješnu realizaciju nastave uz višemjesečni uloženi trud, i poželio im mnogo sreće i uspjeha kako u profesionalnom tako i u privatnom životu.

6 FOTO GALERIJA