Vijesti

Obilježena 14. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 27. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane


U organizaciji 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku obilježena je 14. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 27. godišnjica formiranja Hrvatskog vijeća odbrane.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić zajedno sa generalima Oružanih snaga BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, vojnodiplomatski kor akreditiran u BiH, predstavnici civilnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane te drugi gosti i zvanice.

Sama svečanost u kasarni „Mato Lučić Maturica“ započela je raportom najvišem državnom i vojnom vrhu na ulazu u kasarnu. Po dolasku pred svečano postrojene ešalone, raport najvišem državnom i vojnom vrhu, kojeg su predvodili ministrica odbrane Marina Pendeš i generalmajor Ivica Jerkić, podnio je pukovnik Martin Pažin, komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH. Slijedili su intoniranje himne BiH, pa minuta šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane. Program svečanosti obilježavanja 14. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH i 27. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane, upotpunili su glazbeni umjetnici iz Kiseljaka klapa Dišpet i 1. bend Vojnog orkestara Oružanih snaga. Program je vodila Žana Bakula.

O ulozi HVO-a govorili su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i pukovnik Martin Pažin, komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH.

„Kao učesnica svih važnijih trenutaka moderne hrvatske historije, izuzetno me čini ponosnom, ali i veseli činjenica da se nismo umorili, da smo još jednistveniji i čvršći u našoj opredijeljenosti za ravnopravnost našeg naroda u našoj domovini Bosni i Hercegovini, koju zajedno s ostala dva naroda želimo urediti po uzoru na moderna i izgrađena zapadna društva, da bi naši mladi u Bosni i Hercegovini vidjeli svoju budućnost i imali zagarantovani mir i sigurnost“, istakla je u svom obraćanju ministrica Pendeš.

Dr. Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i osoba koja je dala veliki doprinos u reformi odbrane i evroatlantskom putu BiH, između ostalog, kazao je: „Danas smo ovdje da se s ponosom prisjetimo vremena kada smo kao predstavnici Hrvatskog vijeća odbrane dali svoj doprinos, uz ne male žrtve, da Bosna i Hercegovina bude međunarodno priznata, a danas u ambiciji da postane dijelom evroatlantskih projekata. Vrijeme prošlosti nam daje za pravo da budemo ponosni na sve vrijednosti Domovinskog rata te da čuvamo dostojanstvo svakog pripadnika HVO-a.“

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoka vojna delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH položila je vijence i zapalilo svijeće u Sarajevu, Orašju, Tomislavgradu i Mostaru, te u drugim općinama i gradovima gdje je djelovao HVO. Svetu misu za poginule branioce, jučer je u župnoj crkvi u Kiseljaku, predvodio kardinal Vinko Puljić.

U okviru obilježavanja godišnjice u Srednjoškolskoj školi Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku održana je izložba fotografija.

8 FOTO GALERIJA