Vijesti

U Sarajevu obilježena 16. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 29. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane


U povodu obilježavanja 16. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 29. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijom Krešićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem, u srijedu, 7. aprila 2021. godine, položila je vijence na Rimokatoličkom groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu.

U delegaciji MO i OS BiH, uz ostale su bili i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda. Vijence je položila i delegacijа Ambasade Republike Hrvatske u BiH sa vojnim atašeom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, predstavnici Ministarstva branilaca Kantona Sarajevo, udruženja branilaca, Hrvatskog narodnog sabora BiH i ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

Tim povodom zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić podsjetio se svih branilaca poginulih u odbrani Sarajeva i BiH te na značaj gajenja tradicijе Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO).

„U ovoj sedmici sjećamo se osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane, kao važnog datuma kada je hrvatski narod ustao u odbranu Bosne i Hercegovine i njenog kontinuiteta kao države i hrvatskog naroda“, kazao je Krešić. On je posebno izrazio nadu da će i pripadnici HVO-a Sarajevo u svom gradu dobiti dostojan spomenik.

Nakon polaganja vijenaca u sarajevskoj Crkvi svetih Ćirila i Metoda, održana je sveta misa za poginule i preminule branioce. Misu su koncelebrirali glavni kapelan OS BiH don Željko Čuturić i vojni kapelan don Ivo Jezidžić.

Centralna svečanost obilježavanja 16. godišnjice osnivanja  1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 29. godišnjice osnivanja HVO-a održat će se u četvrtak, 8. aprila 2021. godine pred Hrvatskim domom Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

9 FOTO GALERIJA