Vijesti

Obilježena 12. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 25. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane


U organizaciji 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini obilježena je 12. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 25. godišnjica formiranja Hrvatskog vijeća odbrane.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč zajedno s generalima OS BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, vojnodiplomatski zbor akreditovan u BiH, predstavnici civilnih vlasti i udruženja proisteklih iz Domovinskog rata, brojni nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane te drugi gosti i uzvanici.

Sama svečanost u čapljinskoj kasarni, započela je predajom raporta najvišem državnom i vojnom vrhu na ulazu u kasarnu. Po dolasku pred svečano postrojene ešalone raport najvišem državnom i vojnom vrhu, kojeg su predvodili član Predsjedništva dr. Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, podnio je brigadir Slaven Galić, komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS-a BiH. Slijedili su intoniranje himne BiH, pa minuta šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane. Program svečanosti obilježavanja 12. godišnjice formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH i 25. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane, upotpunili su klapa „Trebižat“ iz Trebižata i Orkestar Oružanih snaga. Program je vodio Ante Bender.

O ulozi HVO-a govorili su komandant 1. pješadijskog (gardijskog) puka brigadir Slaven Galić i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

„Obilježavanjem godišnjica pokazujemo vjernost, postojanost i ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote“, rekao je brigadir Galić. Danas, kazao je on, nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima. „Stoga, svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane veliko hvala za sve što su učinili’’, istaknuo je brigadir Slaven Galić u obraćanju.

Dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, u svome obraćanju istaknuo je: „Danas je ponosan dan za sve nas u BiH kada obilježavamo 25. godinu formiranja HVO-a, koji je dao neizmjeran doprinos da bi danas BiH bila na tragu europskog puta i europskih integracija“.

Po završetku centralne svečanosti u izjavi za novinare, ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je da je obilježavanje godišnjica HVO-a i 1. pješadijskog (gardijskog) puka vrijeme i mjesto za prisjećanje i odavanje počasti svima onima koji su dali živote za svoju domovinu i ideale te na taj način doprinijeli i današnjoj ulozi 1. pješadijskog (gardijskog) puka u okviru Oružanih snaga BiH te stvaranju jedinstvene oružane sile u BiH.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoke vojne delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH položile su vijence i zapalila svijeće u Sarajevu, Orašju, Vitezu, Tomislavgradu, Livnu i Mostaru, te u drugim općinama i gradovima gdje je djelovao HVO. Svetu misu za poginule branitelje, sutra će u mostarskoj Katedrali, predvodit vojni biskup dr. Tomo Vukšić.

U okviru obilježavanja godišnjice u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održat će se izložba fotografija, koncert klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice te svečana akademija. Organizator će ovog programa biti braniteljska udruženja HVO-a i Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora.

15 FOTO GALERIJA