Vijesti

Završetak obuke iz programa „Vojska - vojsci“ u kasarni „Miralem Jugo“Livač


U toku protekle sedmice, od 21. do 25.03.2022. godine u učionici, ali i na poligonu kasarne „Miralem Jugo“ Livač, realizovana je sanitetska obuka „Medical Tasks and Familiarization 22-1“ za pripadnike 4.pješadijske brigade.

Ova obuka je rezultat saradnje između OS BiH i EUFOR-a, a koja se odnosi na program Vojska - vojsci „M2M“. Raznovrsnost i kvalitet instruktora je rezultirao izuzetno kvalitetnom i sadržajnom obukom. Pripadnici 4.pješadijske brigade, iz svih jedinica, njih ukupno 50 v/l, povećalo je stepen znanja i obučenosti iz oblasti zbrinjavanja povređenih na ratištu kao i ukazivanje prve pomoći povrijeđenim. Instruktori iz Nacionalne garde  Maryland, instruktor iz CMSE odjeljenje civilno-vojne saradnje SAD, predstavnik Ureda ODC Ambasade SAD u BiH gospođa Zlata Veslinović, kao i instruktori  OS BiH su pohvalili polaznike 4.pbr, ističući njihovo zalaganje te zainteresovanost za obuku iz ove oblasti medicine. Završna vježba je realizovana 25.03.2022.godine uz praktične radnje koje su polaznici ovog kursa usavršili tokom protekle sedmice.

Završetku obuke je prisustvovao i predstavnik Zajedničkog štaba OS BiH, ljekar specijalista major Mujarić Hamdija. Kurs je zatvorio, komandant artiljerijskog bataljona pukovnik Šaban Kadrić, koji se osvrnuo na značaj ove medicinske obuke u svim oružanim snagama, kao i nastavku dobre saradnje OS BiH sa Nacionalnom gardom savezne američke države  Maryland i Uredom ODC Ambasade SAD u BiH i zahvalio se svim prisutnim na profesionalnom odnosu u ovih proteklih pet dana, te poželio svim učesnicima vježbe sretan put i da prenesu stečena znanja na ostale pripadnike u svojim jedinicama.

6 FOTO GALERIJA