Vijesti

Obilježavanje Vaskrsa u 4.pješadijskoj brigadi OS BiH


U kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini, 28. aprila 2022.godine,upriličen je svečani prijem u povodu proteklog vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa koji se praznovao 24.aprila 2022.godine po julijanskom kalendaru.Tom prilikom pravoslavni pripadnici pripremili su trpezu ljubavi za sve pripadnike OS BiH na lokaciji Čapljina i zvanice.

Prijemu su prisustvovali komandant 4.pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo, komandant 4.bataljona logističke podrške/KL i komandant 2.pješadijskog bataljona/4.pbr, kao pripadnici svih jedinica i vojnih vjeskih predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda koji službuju na lokaciji Čapljina. Svečanom obilježavanju Vaskrsa za pravoslavne vjernike predhodila je liturgija u vojnoj kapeli „Svetog velikomučenika Georgija,koju je predvodio Iguman manastira Žitomislić otac Danilo Pavlović uz sasluženje Brigadnog sveštenika Marka Gojačićića i Paroha mostarskog Duška Kojića.

Za pravoslavne vjernike 07.marta 2022.godine je počeo Vaskršnji post i trajao je 48 dana i bio je najduži i naziva se Časni post .Važno je naglasiti da post nije samo odricanje od hrane,nego uzdržavanje od loših misli i djela, kao i jačanje duhovnosti.

Riječima dobrodošlice i čestitkama uz tradicionalni pozdrav „Hristos vaskrese“, prisutnim se obratio potojerej Milorad Milinković, koji je u prigodnoj besjedi ukazao na značaj ovog velikog Hrišćanskog praznika kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista za vjernike, koji slave novi život,vjeru i nadu u bolje sutra.

Nakon obraćanja pozvao je prisutne goste da priđu trpezi i nastave druženje. Današnjem obilježavanju Vaskrsa prisustvovali su pripadnici jedinica iz svih konfesija,što predstavlja dodatni dokaz multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionog karaktera brigade i OS BiH u cjelini.

10 FOTO GALERIJA