Vijesti

Obilježen Dan podoficira u 4.pješadijskoj brigadi OS BiH


U kasarni "Božan Šimović" Čapljina, 06.oktobra 2022. godine po trinaesti put je na prigodan način obilježen Dan podoficira u 4.pješadijskoj brigadi OS BiH.

Takmičenje u povodu „Dana podoficira 4.pbr“ je organizovano i provedeno na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ Čapljina.Takmičari su morali savladati veoma zahtjevne prepreke u različitim disciplinama, kao što su: taktičke radnje, kopnena navigacija, rukovanje naoružanjem, sredstvima veze, uspostvavi veze, bacanje bombe u cilj, gađanje vazdušnom puškom i pružanje prve pomoći.

Aktivnost Dan podoficira 4.pbr je otpočela predajom raporta ispred stroja od strane Glavnog narednika 4.pbr, zastavnika I klase Krunoslava Zelenike VD Načelniku štaba 4.pješadijske brigade OS BiH, pukovniku Mirnesu Ćosiću. Nakon prijema raporta i inotoniranja državne himne, pukovnik Mirnes  Ćosić u ime komandanta 4.pbr  je svečano otvorio ceremoniju Dana podoficira 4.pbr, te u svom obraćanju iskazao riječi dobrodošlice, istakao veliki značaj i ulugu podoficira u OS BiH, posebno naglasivši podoficirsku spremnost i sposobnost tokom obavljanja svih postavljenih zadataka, nezanemarujući činjenicu da uspješno obavljaju dužnosti s većim nivoom odgovornosti. Ceremoniji svečanonosti su prisustvovali predstavnica Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD u BiH, civilno lice Zlata Veselinović, predstavnici OK OS BiH: glavni podoficir  zastavnik Jovica Lukić i podoficir za planiranje, kontrolu i analizu zastavnik Amel Pločo, te glavni podoficiri jedinica brigade.

 

Domaćin svečane ceremonije zatvaranja aktivnosti „Dana podoficira 4.pbr“, komandant 4.pbr OS BiH, brigadir Zdravko Rezo pozdravio je sve učesnike takmičenja, a posebnu zahvalnost iskazao je predstavnici kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD (ODC) u Bosni i Hercegovini, Zlati Veselinović, koja je boravila u službenoj posjeti komandi 4.pbr OS BiH i koja aktivno prati sve aktivnosti brigade.Tokom ceremonije zatvaranja odata je počast minutom ćutanja nastradalom u saobraćajnoj nesreći 24.septembra 2022.godine, vodniku Borisu Krstiću, pripadniku 4.pbr.

Komandant 4.pbr, brigadir Zdravko Rezo, u svom obraćanju istakao je veliku važnost mjesta i uloge podoficirskog kora u obuci, vojnoj edukaciji u OS BiH, vojnim vježbama, mirovnim misijama i pomoći civilnim strukturama vlasti. Nakon obraćanja ukazao je čast zastavniku I klase Krunoslavu Zelenici da se obrati prisutnima, dodijeli prelaznu zastavu i zatvori aktivnost pošto isti u narednom periodu napušta 4.pješadijsku brigadu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, zbog penzionisanja i zahvalio mu se na dugogodišnjoj saradnji.

U takmičarskom dijelu prvo mjesto je osvojila ekipa iz sastava 2.pješadijksog bataljona, 4.pješadijske brigade OS BiH i prelaznu zastavu je svečano uručio zastavnik I klase Krunoslav Zelenika, te prigodnim govorom po ukazanoj časti od strane brigadira Reza zatvorio ceremoniju „Dana podoficira 4.pbr“.

13 FOTO GALERIJA