Vijesti

Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana u kasarni „Božan Šimović“ Čapljina


Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana 01.i 02.novembra tekuće godine u kasarni „Božan Šimović“ Čapljina, 26. oktobra 2023.godine, od strane pripadnika 1.pješadijskog bataljona i delegacije 1.pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH, na spomen križu odata je počast, položeni vijenci i upaljene svijeće poginulim, nestalim borcima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i svim umrlim.

Komandant 4.pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo je poželio dobrodošlicu i dočekao delegacije.

Ispred OS BiH vijence na spomen obilježje je položio  Komandant 4.pješadijske brigade OS BiH, brigadir Zdravko Rezo, Savjetnik zamjenika Ministra odbrane BiH, gospodin Mate Tomić, Komandant komande za obuku i doktrinu, brigadir Slaven Blavicki, Komandant 4.blp/ZL, pukovnik Ivica Ištuk i Gradonačelnik grada Čapljine dr.Smiljan Vidić sa udruženjima proisteklim iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca delegacija, kod spomen križa brigadni kapelan don Tomislav Rajič je izmolio opjelo, nakon čega je u kapelici Svetog Mihovila slavio misu za duše pokojnih boraca. Data je i spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal koji je ostavio Isus Krist i koji su na taj način stekli Kraljevstvo Božije.

Tradicionalno pripadnici 4.pješadijske brigade OS BiH katoličke vjeroispovijest  obilježavaju blagdan Svih svetih i Dušni na lokaciji kasarne „Božan Šimović“Čapljina. Svi sveti je  svetkovina u  Rimokatoličkoj crkvi i njome se slave svi sveci, kako i oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu.

Na kraju ativnosti, delegacije su se zahvalile brigadiru Zdravku Rezi na dobrodošlici i  ukazanom gostoprimstvu. Brigadir  Zdravko Rezo se zahvalio delegacijama  na njihovom dolasku. 

8 FOTO GALERIJA