Vijesti

Svečano obilježen 1.decembar-Dan OS BiH i Dan otvorenih vrata u artiljerijskom bataljonu/4.pbr OS BiH na lokaciji kasarne “Miralem Jugo” Livač


Na lokaciji kasarne "Miralem Jugo" Livač, 23. novembra 2023.godine svečano je obilježen Dan Oružanih snaga BiH. Komandant je prezentovao godišnje aktivnosti i postignuća jedinice, istakavši uspjehe kao što su artiljerijsko gađanje i dobrovoljno davanje krvi. Poseban naglasak stavljen je na angažovanje jedinice u civilnoj vojnoj saradnji sa lokalnim vlastima.

Ceremoniji su prisustvovali gosti iz civilnih struktura vlasti, kao i predstavnici EUFOR kontigenata , uključujući Švajcarsku i Rumuniju. Takođe su bili prisutni i predstavnici policijskih struktura..

Svečana ceremonija Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bila je prilika da se odaju priznanja pripadnicima bataljona. Pohvale su pročitane pred brojnim zvanicima, ističući izuzetne doprinose i posvećenost .

Ovakvi događaji odražavaju važnost otvorenosti vojske prema lokalnoj zajednici i omogućuju mladima da stvore bolje razumijevanje uloge vojske u društvu. Kasarna "Miralem Jugo "Livač ponosna je na svoju inicijativu i nadamo se da će ovakvi događaji postati tradicija, jačajući povezanost između vojske i zajednice.

U kasarni " Miralem Jugo “ Livač 22 novembra 2023. godine , je održan Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg su pozvane četiri područne škole grada Mostara . Naime, oko stotinu učenika osnovnih škola iz lokalne zajednice imalo je jedinstvenu priliku zaviriti u svijet vojnog života, istražiti taktičko-tehnički zbor oružja i oruđa kojim jedinica raspolaže, te se nadmetati u streljaštvu.

Događaj je bio otvoren za učenike iz četiri škole sa kojima sarađuje artiljeriski bataljon , pružajući im uvid u život vojnika i vojnu opremu. Djeca su imala priliku postavljati pitanja i razgovarati sa pripadnicima artiljeriskog bataljona, stvarajući tako most saradnje između vojske i lokalne zajednice.

Komandant kasarne "Miralem Jugo " u Livču, pukovnik Muhamed Ganić zahvalio se prisutnim školama na posjeti, naglasivši važnost ovakvih događaja za razumijevanje uloge vojske u društvu. U svojoj izjavi, poželio je učenicima uspešno školovanje i postizanje dobrih rezultata.

Jedan od najatraktivnijih dijelova Dana otvorenih vrata bio je obilazak artiljerijskog naoružanja, gdje su učenici imali priliku vidjeti raznovrsnu opremu koja se koristi u vojne svrhe. Ova iskustva pomogala su mladima da razviju dublje razumijevanje i poštovanje prema vojnom radu i opremi.

Omogućeno je davanje izjava za medije odabranim vojnicima i oficirima koji su podijelili svoje iskustvo i perspektivu o Danu otvorenih vrata, ističući važnost otvorenosti vojske prema građanima.

25 FOTO GALERIJA