Vijesti

Izvršena primopredaja dužnosti komandanta 4. pješadijske brigade OS BiH


Ceremonijom upriličenoj svečanoj primopredaji dužnosti komandanta jedinica, uz prisustvo komandanta Operativne komande OS BiH generalmajora Radovana Ilića, brigadnog generala Mirzeta Lubrenovića na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ Čapljina, 18. januara 2024. godine, izvršena je zvanična primopredaja dužnosti.

Između dosadašnjeg komandanta 4. pješadijske brigade OS BiH, brigadnog generala Zdravka Reza i novoimenovanog komandanta brigadira Slavena Blavickog, koji je do sada obavljao dužnost  komandanta komande za obuku i doktrinu / KP OS BiH.

Primopredaji dužnosti su prisustvovali načelnik štaba 4. pbr, pukovnik Refik Kajtazović, voditelji organizacijskih cjelina brigade, komandanti i komandiri jedinica brigade, komandant 4.blp/KL OS BiH, pukovnik Ivica Ištuk, predstavnici LOT tima EUFOR-a u Čapljini , LNO Time EUFORA OS Republike Turske i zvanice.

Izvršeno je potpisivanje Zapisnika o primopredaji dužnosti komandanta 4. pješadijske brigade OS BiH, čime je brigadni general Zdravko Rezo zvanično predao dužnost , a brigadir Slaven Blavicki preuzeo dužnost komandanta 4. pbr OS BiH, što je na kraju svojim potpisom službeno potvrdio i ovjerio komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić.

Odlazeći komandant 4. pbr OS BiH, brigadni general Zdravko Rezo u svom obraćanju je istakao slijedeće:“Čast i zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas i zaželjeti dobrodošlicu na svečanu primopredaju dužnosti komandanta 4.pbr OS BiH. Nakon skoro šest godina komandovanja 4. pbr,s pravom ističem da mi je bila čast i zadovoljstvo komandovati jednom od najboljih brigada u OS BiH, koje je uspješno realizovala sve planirane zadatke, kao i one neplanirane koje su naređene od prepostavljene komande bez ikakvog odgađanja i bez obzira na sve poteškoće koje su nas pratile.

Ovim putem se zahvaljujem svim pripadnicima 4. pbr,koji su dali sve od sebe da ova brigada bude ovako uspješna. Brigadiru Blavicki danas Vam svečano predajem dužnost komandanta 4. pbr OS BiH i siguran sam da ćete nasatviti uspješno voditi našu brigadu, a ja Vam obećavam da ćete uvijek imati moju podršku ma gdje se ja nalazi. Od Vas pripadnika 4.pbr očekujem da podržite vašeg novog komandanta, onako kako ste svih ovih šest godina podržavali mene. Kolega brigadni generale, Mirzete Lubrenoviću Vama čestitam postavljenje na novu dužnost i želim Vam puno zdravlja, sreće i uspjeha na novoj dužnosti. Na kraju posebnu zahvalnost dugujem mom komandantu generalmajoru Radovanu Iliću u kojem sam pored komandanta imao prijatelja koji mi je davao  veliku podršku. Generalu Iliću puno Vam hvala na svemu što ste učinili za mene“.

Prisutnima se obratio novoimenovani komandant 4. pbr OS BiH  brigadir  Slaven Blavicki, koji nije krio zadovoljstvo što mu je povjerena dužnost da bude na čelu 4. pješadijske brigade OS BiH. On je na kraju svog obraćanja naglasio da će na osnovu onoga što je u proteklih nekoliko dana vidio i dosadašnjoj ostvarenoj saradnji sa brigadom i njenim jedinicama zasigurno ispuniti sva očekivanja koja su pred njega postavljena.

Generalmajor Radovan Ilić u svom obraćanju je iskazao veliko zadovoljstvo ostvarenom profesionalno saradnjom sa dosadašnjim komandantom, brigadnim generalom Zdravkom Rezom, čime mu je ujedno i čestitao odlazak na novu formacijsku dužnost, a brigadiru Slavenu Blavickom poželio puno profesionalnog uspjeha na dužnosti komandanta 4.pbr OS BiH. Nakon službenog protokola primopredaje uslijedilo je zajedničko druženje u vojničkom restoranu.

15 FOTO GALERIJA