Vijesti

U kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijelјini obilјežen Vidovdan - Krsna slava Vojske Republike Srpske, 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih


Pripadnici 3. pješadijskog batalјona svečano, u duhu srpskih običaja i tradicije, obilјežili su 28.06.2021. godine u Bijelјini Vidovdan - Krsnu slavu Vojske Republike Srpske, 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Svečanost je otpočela Svetom liturgijom i obredom lomlјenja slavskih kolača uz prisustvovo velikog broja zvanica, predstavnika institucija Republike Srpske, uprave Grada Bijelјina, penzionisanih starješina i vojnika Vojske Republike Srpske, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa drugih lokacija.

Komandant 3. pješadijskog batalјona pukovnik Nebojša Jovanović istakao je značaj i doprinos Vojske Republike Srpske u stvaranju Republike Srpske te da je obaveza pripadnika batalјona da čuvaju njene vrijednosti.

"Ovo je jedan od načina na koji se mi pripadnici batalјona i pripadnici 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka odužujemo stvaraocima Vojske Republike Srpske, čuvamo i branimo identitet Vojske Republike Srpske, a proslava Vidovdana je ujedno sjećanje na sve ratnike srpske vojske od Kosovskog boja do današnjeg dana", naglasio je pukovnik Nebojša Jovanović.

Nakon vjerskog obreda i lomlјenja slavskih kolača, služen je parastos poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske te je organizovana posjeta spomen sobi u kasarni Vojvoda Stepa Stepanović u Bijelјini.

Na kraju je upriličen slavski ručak, trpeza lјubavi, gdje su gosti i domaćini u jednoj opuštenoj i slavskoj atmosferi evocirali uspomene na VRS, njene vrijednosti, kao i na slavnu srpsku historiju.

U sklopu obilјežavanja Vidovdana, Krsne slave Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH,  pripadnici batalјona organizovali su i realizovali sportska takmičenja u malom fudbalu i strelјaštvu. Na sprtskom takmičenju u fudbalu učestvovali su najmlađi polaznici fudbalskih klubova Nacional i Radnik iz Bijelјine, Rudar iz Uglјevika i Young boys iz Zvornika.Primarni cilј ovih sportskih manifestacija je sjećanje na Vojsku Republike Srpske,  njegovanje tradicija VRS, zatim druženje i razvijanja dobrih međulјudskih odnosa te podsticanja sportskog duha.

7 FOTO GALERIJA