Vijesti

Obilјežen nebeski zaštitnik kapelice na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” Živinice, svetog Ivana Pavla II


Svetom misom, slavlјenom u kapelici sv. Ivana Pavla II na lokaciji Kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, 19.10.2021. godine, obilјežena je svetkovina nebeskog zaštitinika kapelice na lokaciji.

Misno slavlјe  predvodio je don Marko Zubak direktor katoličkog školskog centra Tuzla, uz zajedničko služenje sveštenika Tuzlanskog područja i vojnog kapelana.

Misnom slavlјu su prisustvovali pripadnici katoličke vjeroispovijesti sa lokacije Kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice te pripadnici katoličke vjeroispovijesti sa lokacija 5.pbr OS BiH.

U svojoj propovjedi povodom proslave nebeskog zaštitnika kapelice na lokaciji Kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, don Zubak je naglasio da se sv. Ivan Pavao II, sa velikim žarom srca zauzimao za mir u svijetu, među pojedincima i narodima, za pravednost, da je bio protiv svakog oblika robovanja, tlačenja i izrablјivanja. Papa Ivan Pavao II, koji se borio za mlade i sa istima često komunicirao. 1984. godine ustanovio je i svjetski dan mladih na kojem se redovno okuplјalo mnoštvo mladih, koje je nazvao “Jutarnja straža,,. Zalagao se za međureligijski dijalog u Hrišćanstvu i drugim religijama.


Nakon misnog slavlјa, pripadnici katoličke vjeroispovijesti sa lokacije, organizovali su zakusku kojoj su prisustvovali i pripadnici drugih vjeroispovijesti.

2 FOTO GALERIJA