Vijesti

Obilježavanje svetkovine Svetog Martina


Desetu godinu za redom, u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku dana 11.11.2021.godine obilježena je svetkovina sv. Martina, nebeskog zaštitinika i patrona kapelice i kasarne u kojoj je smještena 2. pješadijski bataljon 5.pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje patrona kapelice je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika brigadiru Hrvatskog vijeća odbrane Mati Lučiću Maturici. Opijelo za umrle i poginule branitelje kod spomen obilježja molio je mons.dr. Tomo Vukšić. Sveta misa slavljena je u kapelici sv.Martina, a misno slavlje je uz koncelebriranje svećenika Kreševskog i Sutješkog dekanata i vojnih kapelana, predvodio mons. Tomo Vukšić, nadbiskup  koadjutor vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Misnom slavlju su bili prisutni Zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Mijo Krešić, visoki oficiri OS BiH, dužnosnici iz civilnih struktura sa svih razina vlasti, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i pripadnici 2. pješadijskog bataljona. Svečanost obilježavanja svetkovine sv. Martina svojim je nastupom uljepšao mješoviti pjevački zbor sastavljen od pripadnika naše jedinice. Sveti Martin između ostalog je bio prepoznatljiv po tome što je Božja pravila više poštovao od ovozemaljskih. Poruka koja dolazi od svetog Martina, kojeg s pravom nazivaju ocem siromaha je da sve prolazi a ostaju samo dobra djela. Mons. Vukšić je u svojoj propovijedi naglasio da i nama ljudima koji živimo u ovim vremenima Sveti Martin treba poslužiti kao primjer i uzor.

Po završetku misnog slavlja druženje uzvanika i pripadnika 2. pješadijskog bataljona je nastavljeno uz vojnički grah i prigodni domjenak.

8 FOTO GALERIJA