Vijesti

Realizacija zajedničke vojne obuke sa pripadnicima EUFOR-a


Dana 09.12.2021. godine u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiselјaku realizovana je zajednička vojna obuka pripadnika 2.pb/5.pbr sa pripadnicima EUFOR-a.

Realizovani scenarij STX vježbe koji je obuhvatio slјedeće radnje: Osiguranje baze, radnje i procedure na glavnoj kapiji, reakcija na IDF, reakcija na IED, reakcija na zasjedu, upad u objekt i čišćenje prostorija. Pripadnici 2.pb. su pokazali tehnike i vještine za učinkovito rješavanje postavlјenih cilјeva i zadataka.

Glavni cilј obuke bio je uvježbavanje taktičko-tehničkih procedura te podizanje nivoa interoperabilnosti i komunikacije učesnika vježbe u operacijama podrške miru. U svom obraćanju komandant vojne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, austrijski general Alexander Platzer naglasio je značaj realizacije zajedničkih vježbi pripadnika OS BiH i pripadnika EUFOR-a koje su esencijalne za sticanje novih sposobnosti i vještina potrebnih za učestvovanje u operacijama podrške miru.

Na kraju je izrazio zadovolјstvo izvođenjem vježbe te pohvalio sve pripadnike 2.pb. za zalaganje i vještine koje su pokazali tokom realizacije ove zahtjevne vježbe u jako teškim vremenskim uslovima. Nakon završetka vježbe u svom izlaganju, načelnik štaba 5.pbr brigadir Sreten Milošević zahvalio se svim učesnicima vježbe na učešću, a posebno se osvrnuo na cilјeve, zadatke i produkte vježbe, istaknuvši da je vježba uspješno realizovana.

Po završetku obraćanja komandant 2.pb pukovnik Ilija Miličević izrazio je zadovolјstvo izvedenom obukom, te se u ime komande 2.pb i 5.pbr zahvalio svim učesnicima vježbe a posebno svim pripadnicima 2.pb na iskazanom visokom stepenu obučenosti tokom realizacije zajedničke vojne obuke sa pripadnicima EUFOR-a koja je vema značajna u sticanju sposobnosti i interoperabilnosti kako bi svi pripanici OS BiH mogli djelovati u okviru multinacionalnih jedinica u NATO-ovim vođenim operacijama .

Po završetku vježbe, druženje svih učesnika je nastavlјeno uz vojnički pasulј i prigodni koktel.

7 FOTO GALERIJA