Vojni portal

Proslava Vidovdana u Banjaluci u organizaciji 1/6.pbr


Pripadnici 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade su 28. juna 2021.godine, u porti crkve Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Banjaluci, zajedno sa sveštenicima Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine Lazarevo, organizovali obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH.

Svetu liturgiju u crkvi Lazarici služili su sveštenici ove crkve uz sasluženje brigadnog sveštenika 6.pbr, a nakon liturgije i parastosa poginulim borcima uslijedio je slavski ručak, kojem je pored pripadnika OS BiH pravoslavne vjeroispovjesti, prisustvovao i određeni broj predstavnika civilnih institucija grada Banja Luka, kao i pravoslavnih vjernika iz banjalučke mjesne zajednice Lazarevo, u kojoj se nalazi i kasarna Kozara. Uz sprovođenje mjera koje nalaže trenutna situacija uzrokovana virusom COVID-19, ovogodišnje obilježavanje Vidovdana obilježeno je skromno i sa smanjenim brojem zvanica.

Tradicionalno se pokazalo da su pripadnici bataljona na čelu sa komandantom 1.pješadijskog bataljona, pukovnikom Goranom Stokićem, skupa sa sveštenicima SPC Lazarevo bili dobri domaćini i organizatori, te je obilježavanje jednog od najvećih pravoslavnih praznika proteklo planski i dostojanstveno.

Pukovnik Goran Stokić je pozdravio sve prisutne, naglasio značaj Vidovdana i zahvalio se svim gostima na dolasku, želeći da se svi ugodno osjećaju na pripremljenom slavskom ručku. Pripremljenu trpezu blagoslovili su sveštenici, te je nakon završetka slavskog ručka i druženja prisutnih završeno obilježavanje Vidovdana za 2021.godinu.

8 FOTO GALERIJA