Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanata Vojnoobavještajnog bataljona /brTP OS BiH


Primopredaja dužnosti komandanta Vojnoobavještajnog bataljona brTP OS BiH, izvršena je 13.01.2022. godine na lokaciji kasarne „Rajlovac“ OS BiH. Dosadašnji komandant, pukovnik Petar Čestić je predao dužnost novoimenovanom komandantu, majoru Saši Periću.

Obzirom na pogoršanje epidemiloške situacije i rast broja zaraženih virusom COVID-19, primopredaja dužnosti je izvršena samo u prisustvu ključnog personala i u skraćenom formatu. Primopredaji dužnosti su prisustvovali komandant Brigade taktičke podrške, brigadir Dr. Jasmin Čajić, načelnik štaba Brigade taktičke podrške, pukovnik Jasenko Jovanović, pomoćnici načelnika štaba, predstavnici jedinica sa lokacije „Rajlovac OS BiH, te predstavnici komande Vojnoobavještajnog bataljona. Okupljenima se najprije obratio pukovnik Čestić, koji se ukratko osvrnuo na neke od najznačajnijih aktivnosti koje je jedinica realizovala za vrijeme njegovog komandovanja, te izrazio želje za daljim nastavkom rada na poboljšanju i razvoju kapaciteta Vojnoobavještajnog bataljona, kako bi jedinica mogla efikasno da pruža podršku donosiocima vojnih odluka. Pukovnik Čestić se zahvalio svojim dosadašnjim saradnicima na lojalnosti, dobrim međuljudskim odnosima i postignutim rezultatima, a novom komandantu je zaželio puno uspjeha u daljem radu. Novoimenovani komandant, major Perić se ukratko predstavio okupljenima i zahvalio pukovniku Čestiću na postignutim rezultatima tokom komandovanja bataljonom, te izrazio nastojanja da u istom duhu nastavi rad na unaprijeđenju funkcionisanja jedinice. U završnom obraćanju, brigadir Dr. Jasmin Čajić je iznio svoje viđenje Vojnoobavještajnog bataljona i osvrnuo se na rad i saradnju sa dosadašnjim komandantom, pukovnikom Čestićem, te predočio svoja očekivanja i neke od budućih zadatka za novog komadanta, majora Perića.

Posebno je istakao da je u proteklom periodu bio zadovoljan radom Vojnoobavještajnog bataljona i da od novog komandanta ekuje da jedinica  nastavi da izvršava svoje zadatke u okviru zakonom propisane misije i nadležnosti postupajući po načelima zakonitosti, profesionalizma i  etičnosti, uz visok stepen fleksibilnosti. Pred kraj svog obraćanja, brigadir Čajić je čestitao pukovniku Čestiću na novoj dužnosti i ispred komande Brigade taktičke podrške mu je uručio zahvalncu za doprinos u radu i razvoju jedinice, a majoru Periću je pelio mnogo uspjeha u obavljanju dužnosti komandanta Vojnoobavještajnog bataljona.

8 FOTO GALERIJA