Vijesti

Posjeta predstavnika Saveznička komanda zračnih snaga NATO-a Oružanim snagama BiH


Na aerodromu Mahovljani mobilni tim za obuku Savezničke komande zračnih snaga NATO-a iz Ramsteina kojeg je predvodio Viši politički savjetnik gosp Brent Bohne, proveo je obuku pripadnika br ZS i PZO na temu „Proces planiranja zračnih operacija“ (Air Operations Planning Process) 04. i 05. oktobra 2022. godine.
Ispred MO BiH uvaženi tim stručnjaka NATO-a  prihvatio je i pozdravio gospodin Dženan Redžo, pomoćnik ministra odbrane za politiku i planove.

Komandant br ZS i PZO, brigadir Milorad Krajšumović poželio je dobrodošlicu uvaženim kolegama iz  NATO tima na aerodromu Mahovljani, zatim je uvodni govor i upoznavanje sa strukturom brigade ZS i PZO iznio je brigadir Herman Jerman, pomoćnik načelnika štaba za operativne poslove i obuku.


Kolege iz mobilnog tima za obuku NATO-a su u više nastavnih sati kroz ova dva dana upoznali pripadnike br ZS i PZO o strukturi i načinu djelovanja NATO-a, važnosti preciznih vojnih i političkih odluka prilikom realizacije zadataka, te samom procesu planiranja zračnih operacija u NATO-u. Tema obuke je bila jako zanimljiva pa je predavanje bilo interaktivno, a pitanja i razmjena iskustava su trajala i u vrijeme pauza.  Na završetku predavanja razmjenjeni su simbolični darovi, a gospodin Brent Bohne nakon završetka posjeta br ZS i PZO nastavio je sa posjetom MO BiH.

13 FOTO GALERIJA