Vijesti

BVS pripadnika bataljona PZO sa pripadnicima OS Rumunije


U periodu 10.-21.10.2022. godine pripadnici 1. srb PZO KUB-M iz sastava bPZO predvođeni kapetanom Slobodanom Jovičićem realizovali posjetu poligonu za gađanje ciljeva u zračnom prostoru Kapu Midia, Konstanca, Rumunija. Tom prilikom su učestvovali na vježbi „ Priprema i izvršenje bojevog gađanja sa RS PZO KUB-M“.

Ova posjeta je nastavak višegodišnje bilateralne saradnje OS Bosne i Hercegovine i OS Rumunije. Domaćini su i ovaj put bili pripadnici 61. puka PVO „Pelendava“ iz Krajove. Vježba je bila programirana kroz dvije faze. Priprema baterije za gađanje i realizacija bojevog gađanja.

U prvoj fazi, pripadnici 1. srb PZO su imali priliku da zajedno sa rumunskim kolegama uvježbavaju otkrivanje i praćenje ciljeva u zračnom prostoru. Druga faza je bila praktična realizacija gađanja.

OS Rumunije u svom naoružanju posjeduje istu opremu kao i OS BiH, raketni sistem za PZO na srednjim daljinama i srednjim visinama 2K12 KUB M, NATO oznake SA-6, što ovu saradnju čini prosperitetnijom.

Komandant bPZO je pohvalio sve pripadnike bataljona koji su učestvovali u ovoj aktivnosti, a posebno se zahvalio domaćinima na ukazanom gostoprimstvu.

13 FOTO GALERIJA