Vijesti

Dan otvorenih vrata na lokaciji aerodroma „Mahovljani“ povodom Dana OS BiH


Manifestacija Dan otvorenih vrata, koju je organizovao 1. Helikopterski skvadron povodom Dana OS BiH, održana je 23.11.2022. godine sa početkom u 10:00 časova na lokaciji aerodroma „Mahovljani“. Ova manifestacija je imala za cilj da informiše zvanice i širu javnost o taktičko-tehničkim mogućnostima OS BiH kao i ulozi, značaju i doprinosu OS BiH u pomoći civilnim strukturama.

U periodu od 10:00 do 14:00 časova našu lokaciju posjetili su učenici Osnovnih škola, mališani predškolskih ustanova i ostale civilne organizacije iz Laktaša, Banja Luke, Gradiške, Srpca i Kneževa. Sama aktivnost je organizovana kroz nekoliko radnih tačaka na kojima su pripadnici 1. HS-a prezentovali mogućnosti helikoptera Mi-8T, Gazela kao i avione Soko G-2 Galeb, Soko J-22 Jastreb, Soko G-4 Super Galeb i  Utva-75. Posjetioci su takođe mogli vidjeti vozila koja se koriste za opsluživanje i podršku letenja, a tu je bila i radna tačka sa pješadijskim naoružanjem koja je izazvala veliki interes. Nakon obilaska radnih tačaka gosti su se okrijepili toplim napitcima.

I pored niskih temperatura odziv je bio veoma dobar, tačnije najveći do sada. Do kraja dana 1.HS je, uz podršku 7. bataljona logističke podrške, ugostio preko 850 posjetilaca.

1.HS je Dan OS BiH obilježio dana 24.11.2022. godine sa početkom u 11:00 časova svečanim postrojavanjem jedinice na platou ispred objekta komande 1.HS-a. Tom prilikom pukovnik Fadil Ramić je pripadnicima jedinice čestitao Dan OS BiH nakon čega se pristupilo čitanju i dodjeljivanju stimulativnih mjera.

10 FOTO GALERIJA