Vijesti

Brigadni general Somogyi u posjeti Brigadi zračnih snaga


Jačanje saradnje, kooperativnosti, interoperabilnosti i spremnosti OS BiH i EUFOR-a kroz zajedničke vojne obuke je ono što nas očekuje tokom ove godine. Iako je akcent na pješadijske jedinice u svim tim vježbama, nezaobilazna i neizostavna je pomoć i podrška helikoptera brigade ZS i PZO.

Načelnik štaba brigade ZS i PZO pukovnik Vehid Maleškić, primio je brigadnog generala Zoltán Somogyia u kasarni „Kozara” u Banja Luci prigodom službenom posjetom komandi i jedinici OS BiH.

Ove godine je težište na saradnje na zajedničkim vojnim obukama EUFORA i OS BiH, a u skladu sa već definisanim i usvojenim Planu ZVO za 2023. godine istakuno je Načelnik štaba EUFOR-a u BiH brigadni general Zoltán Somogyi prigodom posjeta Brigadi zračnih snaga i protivzračne odbrane, 4. aprila 2023. godine,

Tokom posjeta naglašena je snažna veza i prijateljstvo oružanih snaga BiH i EUFOR-a koja se očituje i kroz dugogodišnju saradnju i programe Zajedničkih vojnih obuka. U tom je kontekstu istaknuta saradnja u području uporabe helikoptera OS BiH u svrhu podrške pješadijskim jedinicama prilikom testiranja spremnosti i interoperabilnosti. Načelnici su se tokom razgovara dotakli i problematike s kojom se susreću jedinice Zračnih snaga, te načinima i iskustvima u prevazilaženju tih problema u budućnosti.

 

9 FOTO GALERIJA