ODLUČNA PODRŠKA, IR Afganistan

Ispraćaj pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju „Odlučna podrška“ u Afganistanu


Ispraćaj pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade i pripadnika vojne policije Brigade taktičke podrške OS BiH u mirovnu misiju „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan realizovan je 11. decembra 2020. godine iz kasarne „Božan Šimović“ Čapljina.

Ceremoniji ispraćaja jedinica, prisustvovali su zvaničnici Oružanih snaga BiH na čelu sa zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem, komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, komandant 4.pbr brigadir Zdravko Rezo i predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH.

Tokom priprema za upućivanje u misiju, svi pripadnici su prošli višemjesečni ciklus obuke za mirovne operacije i isti su pokazali visok stepen obučenosti za izvršavanje dodjelјene misije. Ovo je trinaesta rotacija pješadijske jedinice i sedma rotacija vojne policije OS BiH, koja se upućuje u mirovnu  misiju u IR Afganistan. Vrijedi istaći da se u sastavu pješadijske jedinice 4.pbr OS BiH nalaze i četiri pripadnice OS BiH.

Prilikom ispraćaja pješadijske jedinice komandant 4.pbr OS BiH brigadir Zdravko Rezo istakao je da se tokom obuke uvjerio da su pripadnici OS BiH u potpunosti spremni da profesionalno izvrše predstojeće zadatke, dostojanstveno predstave, ne samo Oružane snage BiH, nego i državu BiH sa svim njenim vrijednostima, naglasivši da profesionalni odnos prema povjerenim zadacima je garancija da će naši pripadnici ostati i dalјe istinski ambasadori BiH u svijetu.

Generalmajor Ivica Jerkić u obraćanju je istakao da cijeni spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavlјanju i očuvanju mira u svijetu, uprkos globalnoj pandemiji virusa COVID-19. „Angažovanje u ovoj plemenitoj misiji čini nas ponosnim, ali i nameće obavezu da kao Oružane snage u cjelini uradimo sve kako bi svoje zadatke izvršili kvalitetno i u potpunosti“, rekao je general Jerkić.

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, u svom obraćanju istakao je veliki značaj učešća jedinica Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, naglasivši uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i interoperabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da je ova jedinica spremna i osposobljena za izvršenje dodijeljene  misije.

13 FOTO GALERIJA