Vijesti

Svečanost dočeka pješadijske jedinice OS BiH i jedinice vojne policije OS BiH iz operacije podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan


U kasarni „Kozara“ u Banjaluci 15. januara 2019.godine, održana je ceremonija dočeka pješadijske jedinice iz sastava 6.pbr OS BiH i jedinice vojne policije iz sastava BrTP OS BiH iz misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan.

Svečanosti dočeka jedinica, pored članova porodica pripadnika jedinica, prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici civilnih institucija, predstavnici Vojno-diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini te predstavnici medija.

Svečanost dočeka jedinica otpočela je predajom raporta komandantu OK OS BiH generalmajoru Radovanu Iliću, nakon čega je general Ilić izvršio smotru jedinice.

Obzirom da je 6.pbr domaćin svečanosti, komandant brigade brigadir Radovan Jović je svim prisutnima izrazio dobrodošlicu i zahvalio se na dolasku. U svom obraćanju brigadir Jović je pripadnicima jedinica koje su izvršile ovu veoma zahtjevnu misiju uputio čestitke na profesionalno izvršenom zadatku, pritom naglasivši da je 6.pješadijska brigada dostigla nivo osposobljenosti djelovanja i rada u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da su ove jedinice spremne i osposobljene za izvršenje dodijeljene misije.

Pripadnicima jedinica i prisutnima se obratio komandant Operativne komande OS BiH general major Radovan Ilić. Uputio je čestitke na uspješno izvršenoj misiji te je između ostalog naglasio veliki značaj učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru te predstavljanja Bosne i Hercegovine u svijetu. Nakon obraćanja generala Ilića, komandir pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 6.pbr, je komandantu Operativne komande OS BiH predao zastavu Bosne i Hercegovine koju su dostojno nosili tokom izvršenja misije.

Ovom prilikom pročitane su naredbe o dodjeli nagrada i pohvala istaknutim pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli uspješno realizovanoj misiji jedinice. Svečanost dočeka jedinica iz misije okončana je prijemom za porodice i zvanice.

11 FOTO GALERIJA