PLAN PROTIVMINSKIH AKCIJA

Analiza protivminskih akcija OS BiH za 2018. godinu


Analiza protivminskih akcija (PMA) Oružanih snaga BiH za 2018. godinu održana je 03. aprila 2019. godine, na deminerskom radilištu „Koridor 5-c, Mostar jug, Buna 4 i 5“, u Mostaru.

Analizi su prisustvovali zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šilјegović, šef delegacije Europske unije Lars Guner Wigenmark, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, generali OS BiH, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, delegacija Europske komisije, predstavnici deminerskih organizacija u BiH, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, općinskih vlasti u Mostaru i drugih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.

U uvodnom obraćanju komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić je izrazio dobrodošlicu svim zvanicama ističući zahvalnost na prisustvu Analizi koja je veoma važan događaj za OS BiH.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić je naglasio važnost doprinosa deminerskih jedinica OS BiH na deminiranju područja izgradnje Koridora 5-c. ”Iza OS BiH nema zaostalih mina i nismo imali niti jednu deminersku nesreću“, istakao je general Jerkić odajući priznanje deminerskim jedinicama na ostvarenom rezultatu.

Zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za operacije brigadni general dr. Kenan Dautović je prisutnima predstavio rezultate procesa PMA OS BiH u 2018. godini. U toku prošle godine OS BiH su izvršile deminiranje 3.005.257 m2 teritorije BiH, tokom kojeg su pronađene i uništene 32 protivtenkovske mine, 547 protivpješadijskih mina i 168 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Realizacija godišnjeg plana PMA Oružanih snaga BiH u 2018. godini iznosi 94.1%. General Dautović je istakao da su OS BiH protekle godine tokom realizacije PMA vršile deminiranje u 31 općini u sklopu 76 deminerskih projekata.

Komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić je prisutnima predstavio viziju i fokus PMA OS BiH u 2019. godini u kojem je prioritet realizacija plana deminiranja u iznosu od 3.009.447 m2, uz ostvarivanje dobre saradnje sa partnerima koji daju podršku deminerskim kapacitetima OS BiH. „Deminerski batalјon predstavlјa izuzetnu snagu za proces deminiranja u BiH i moramo preduzeti sve mjere da taj epitet bude opravdan efektima i rezultatima u narednom periodu“, naglasio je general Ilić zahvalјujući se i svim partnerima OS BiH koji pružaju podršku procesu deminiranja.

Šef delegacije Europske unije Lars Guner Wigenmark je istakao da će Europska unija i dalјe pružati podršku deminerskim procesima u BiH koja će u narednom periodu iznositi 10 miliona eura.

Značajna je i realizacija projekta “Opće procjene minski sumnjivih područja u BiH 2018-2019” na inicijativu i pod pokrovitelјstvom Europske komisije u BiH koji obuhvata angažovanje BHMAC-a, Norveške narodne pomoći (NPA) i Oružanih snaga BiH. Cilј projekta je povećanje efikasnosti protivminskih akcija u BiH kroz primjenu opće procjene minski sumnjivih površina i njihovog uticaja na ugrožene zajednice. U projektu učestvuju dva izviđačka tima OS BiH sa planom od 150,79km2 izviđanja. U toku izvršenja ovih zadataka, pored drugih metoda, OS BiH primjenjuju i korištenje dronova za izviđanje minski sumnjivih površina iz zraka.

Protivminske akcije OS BiH će i dalјe ostati jedan od klјučnih zadataka sve do potpunog ispunjenja cilјa “BiH bez mina”.

4 FOTO GALERIJA