Vijesti

Obilježen dan CISM-a U 4. pješadijskog brigadi


U parku prirode „Hutovo blato“ u Čapljini, 18. februara 2020. godine obilježen je Dan CISM, uz učešće oko 100 rekreativaca koji su se takmičili u krosu.

Dan CISM-e svečano je otvorio načelnik štaba 4.pbr brigadir Džemal Rahimić, koji je u svom obraćanju pored riječi dobrodošlice istakao značaj CISM-e za OS BiH te naveo na kojima su velikim takmičenjima pod okriljem CISM-e učestvovali i pripadnici OS BiH. Tradicionalno, na ovoj sportskoj manifestaciji u takmičenju u krosu pored pripadnika Oružanih snaga, učestvovali su i  predstavnici  Granične policije BiH, MUP-a RS / PU Trebinje, EUFOR-a i Srednje škole Čapljina iz Čapljine. U trci na 8 000 metara prvo mjesto u muškoj konkurenciji zauzeo je Zaim Šuman (OS BiH), a u ženskoj konkurenciji  Maja Čolović (OS BiH).

Podsjetimo, CISM je jedna od najvećih međunarodnih multidisciplinarnih sportskih organizacija u svijetu. Organizuje razne sportske događaje za oružane snage svojih  zemalja članica. Vojnici, koji su se prethodno možda susreli na ratnom polju, sada su zajedno na sportskom borilištu. To je u skladu sa filozofijom i idealima koji su postavljeni u CISM misiji 1998.godine, a potpisani su od strane svih zemalja članica.

CISM-a je osnovana u februaru 1948. godine, a zemlje osnivači su bili Belgija, Francuska, Luksemburg i Nizozemska. Svake godine je rastao broj zemalja koje su pristupale ovom savezu, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH su na generalnoj skupštini CISM-e, koja je održana u Burkini Faso u maju 2007. godine primljene u članstvo CISM-e kao 128 zemlja članica.

Inače, krajnji cilj CISM-e je pridonijeti svjetskom miru objedinjavanjem oružanih snaga kroz sport. Moto pod kojim djeluje je „Prijateljstvo kroz sport“. 

18 FOTO GALERIJA