Vijesti

Vlada SAD donirala još 21 terensko vozilo Humvee za OS BiH


Svečana ceremonija primopredaje 21 terenskog motornog vozila „Humvee“, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu odbrane BiH, održana je u ponedjeljak 19. jula 2021. godine u Kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Zajedničkoj ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, vojni ataše SAD u BiH pukovnik Michael Tarquinto, ostale visoke zvanice MO i OS BiH te predstavnici američke kompanije AM General, kao proizvođača vozila.

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to devet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1165 i 12 transportnih M-1152. Ovime je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u martu 2017. godine, 20 komada u julu 2019. godine i 14 u julu prošle godine. U narednom periodu očekuje se donacija još sedam ovakvih vozila, čime će ukupni broj „Humveeja“ u OS BiH biti 86. Sve je ukupne vrijednosti od oko 14,3 milijona američkih dolara.

Ministar Podžić je istakao da korsiti od ove donacije neće imati samo OS BiH nego i svi građani Bosne i Hercegovine, jer će ova terenska vozila pomoći da OS BiH budu još učinkovitije u kriznim situacijama i slučajevima elementarnih nesreća.

“Mi u MO i OS BiH posebno smo predani postizanju pune interoperabilnsoti s NATO-snagama, kako u segmentu organizacije, strukture i doktrine tako i opreme”, istakao je ministar Podžić.

I ministar Podžić i general Mašović istakli su potrebu dalje planirane modernizacije oružanih snaga za što političke strukture traba da omoguće i već obećanu finansijsku podršku i odgovarajući vojni proračun.

U svom obraćanju ambasador Nelson je zaključio da upotreba ovih popularnih i u svijetu poznatih vozila pokazuje da BiH i njezine oružane snage ne dijele samo načela interoperabilnosti s vojskama članica NATO-a, nego i jednake vrijednosti, cijelog zajedničkog društva.

8 FOTO GALERIJA