Vijesti

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH sastao se sa vojnim atašeom Republike Turske


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, 03. novembra 2021. godine, sastao se sa vojnim atašeom Republike Turske u Bosni i Hercegovini brigadirom Mustafa Sıtkı Tatarom.

Tokom sastanka, razgovarano je o prioritetnim ciljevima, stanju i aktivnostima koje provode Oružane snage Bosne i Hercegovine, kao i o dosadašnjoj višegodišnjoj uspješnoj saradnji oružanih snaga BiH i Turske.

General Mašović se zahvalio na kontinuiranoj pomoći i podršci koju Republika Turska pruža Oružanim snagama BiH, a posebno u oblasti obuke i školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u toj zemlji, ali i na brojnim donacijama vojne opreme, kao i pomoći na mnogim zajednički realizovanim projektima. Posebna tema sastanka bila je razmatranje opcija kojim bi turska strana omogućila besplatno školovanje za dodatni broj pilota iz OS BiH. 

Brigadir Tatar se zahvalio generalu Mašoviću na prijemu, te istakao da će Oružane Republike Turske nastaviti pružati pomoć Oružanim snagama BiH u oblastima i segmentima gdje ta pomoć bude potrebna. Također, iskazao je čvrstu podršku Republike Turske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO-u.

Na kraju sastanka general Mašović i brigadir Tatar izrazili su nadu da će se uspješna vojna saradnja dvije zemlje nastaviti i dodatno proširiti u budućnosti.