Vijesti

Inspekcija u skladu sa odredbama Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja od strane Republike Srbije u Bosni i Hercegovini


U periodu od 30.05. do 01.06.2023. godine Verifikacijski centar ZŠ OS BiH formirao je Prateći inspekcijski tim Bosne i Hercegovine, koji je primio Ispekcijski tim Republike Srbije, koji je proveo inspekciju jednog predmeta inspekcije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa odredbama Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja.
U sastav Inspekcijskog tima Rebublike Srbije bila su pridružena i dva gosta promatrača OESS i to jedan iz Republike Finske i jedan iz Savezne Republike Njemačke, a timu Bosne i Hercegovine bio je pridružen jedan gost promatrač OESS iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Prvog dana inspekcije Inspekcijski tim Republike Srbije je posjetio lokaciju OS BiH „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, gdje je navedeni tim prihvaćen od strane voditelja ureda S-3 kapetana Gorana Drmače, koji je u ime komandanta lokacije u skladu sa odredbama Sporazuma prezentirao brifing lokacije i predmeta inspekcije. Poslije prezentacije brifinga inspekcjski tim je obišao sredstva ograničena po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja koja pripadaju predmetu inspekcije 2.pb/5.pbr

Za vrijeme inspekcije je konstatovano da se Bosna i Hercegovina kao jedna od strana u Sporazumu u potpunosti pridržava odredbi propisanih Sporazumom o Subregionalnoj kontroli naoružanja. Na završnom debrifingu održanom na kraju Inspekcije, Vođe Inspekcijskog i Pratećeg tima kao i gosti promatrači iz OESS-a su izrazili zadovoljstvo načinom sprovođenja inspekcije te je istaknuto da je aktivnost protekla uspješno, u skladu sa slovom i duhom Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja, što doprinosi uspješnoj izgradnji povjerenja i sigurnosti u regionu jugoistočne Europe.

2 FOTO GALERIJA