Vijesti

Svečano promovisana 10. klasa podoficira OS BiH


Svečanom promocijom 10. klase Osnovne podoficirske obuke u Domu OS BiH 9. juna 2023. godine Oružane snage Bosne i Hercegovine postale su bogatije za 59 podoficira.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je ministar odbrane BiH Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, kao i druge visoke zvanice MO i OS BiH, predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a te članovi porodica novo promovisanih podoficira OS BiH.

U svome obraćanju generalpukovnik Senad Mašović je pozdravio sve prisutne te svim kandidatima čestitao uspješan završetak 10. klase Osnovne podoficirske obuke. General Mašović je također naglasio da je neprekidno zanavljanje personala najvažniji prioritet OS BiH, a da je ova vrsta edukacije podoficira dio implementacije NATO DEEP projekta (Program unapređenja edukacije u oblasti odbrane). Na kraju general Mašović je svim mladim vodnicima zaželio puno uspjeha u profesionalnoj karijeri. 

Ministar odbrane BiH je u svome obraćanju istakao da ispred sebe imamo još jednu klasu podoficira koji su obučeni u svojoj organizaciji i u svojoj državi Bosni i Hercegovini. Također Ministar Helez je naglasio da je njegova osnovna zadaća da obezbijedi bolje uslove života na lokacijama OS BiH kao i cjelokupnog statusa OS BiH.

Obuku za podoficire u Centru za profesionalni razvoj u Travniku, a koja je trajala 12 sedmica uspješno je završilo 9 kandidatkinja i 50 kandidata sa ukupnim prosjekom klase 87,05 %.

Težište obuke bilo je na vojnom vođenju, navigaciji na kopnu i topografiji, metodici izvođenja obuke, fizičkoj obuci, obuci na naoružanju,organizaciji strelišta i radnjama na istom te taktičkim radnjama. 

Najuspješnijim polaznikom 10. klase Osnovne podoficirske obuke proglašen je vodnik Igor Samardžić sa prosjekom ocjena 97,06 %, koji je adekvatno nagrađen stimulativnom mjerom. 

14 FOTO GALERIJA