Vijesti

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH na Konferenciji načelnika štabova Američko – jadranske povelje


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na 26. Konferenciji načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5), koja je održana 27. septembra 2023. godine u Skoplju, Sjevernoj Makedoniji.

Konferenciju je otvorio predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, a učesnici su bili najviši predstavnici oružanih snaga zemalja članica A5, komandant Američkih snaga za Evropu kao i komandanti nacionalnih gardi zemalja partnera iz Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici zemalja posmatrača.

Tema ovogodišnje Konferencije bila je “Intenzivirani informacijski rat povećao je svijest oružanih snaga članica A5 o izazovima i prilikama u novom sigurnosnom okruženju”, dok su učesnici imali priliku razmijenili mišljenja i prijedloge za daljnji nastavak saradnje u okviru ove partnerske sigurnosno-odbrambene inicijative te su naglasili da današnji kompleksni sigurnosni izazovi traže veću saradnju svih država Povelje kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, sigurnost i napredak ne samo regije, već i cijele Europe.

Uz general pukovnika Senada Mašovića koji predvodi delegaciju Oružanih snaga BiH, na Konferenciji učestvuju i šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić, glavni podoficir ZŠ OS BiH zastavnik I klase Mario Bagarić, iz Uprave za politiku i planove ZŠ OS BiH pukovnik Bajo Rogan, kao i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams.

Sjeverna Makedonija ove godine predsjedava Poveljom, čije su članice, pored naše zemlje, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države, dok su zemlje posmatrači Srbija, Slovenija i Kosovo.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave u kojoj je potvrđena želja za jačanjem zajedničke saradnje između oružanih snaga u regionu.

 

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail: info@js.mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA