Vijesti

Svečano obilježena osamnaesta godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine


Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 30.11.2023. godine u kasarni “Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH, osamnaesta godišnjica od njenog formiranja.
Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ovom prilikom istakao važnost postojanja i značaj Oružanih snaga BiH kao temelja sigurnosti i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te da su Oružane snage BiH bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način. 

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je ovom prilikom svim pripadnicama i pripadnicima OS BiH čestitao  1. decembar - Dan OS BiH i 18. godišnjicu formiranja, te istakao: “Ovaj dan je prilika da se zahvalimo svakom pojedincu u OS BiH na hrabrosti, požrtvovanosti i odanosti, koja čini našu zemlju sigurnijom i jačom, kao i ulozi u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”. Također, general Mašović je izrazio zahvalnost na nesebičnoj podršci međunarodnim partnerima u nizu područja koja su od krucijalne važnosti za OS BiH, te naglasio da će OS BiH nastaviti izvršavati sve svoje zadatke koji pomažu da država Bosna i Hercegovina bude kredibilan partner na međunarodnom planu, kao i na planu jačanja regionalne saradnje.

 Pripadnici Oružanih snaga BiH izveli su tehničko-taktički događaj, odnosno prezentaciju strojevih radnji i postupaka počasne jedinice, demonstrirane su sposobnosti, kapaciteti i dio naoružanja koji je na upotrebi u Oružanim snagama BiH.

 Na kraju ceremonije izvršena je dodjela nagrada i ostalih stimulativnih mjera izabranim pripadnicima OS BiH za rad i postignute rezultate u protekloj godini iz nadležnosti MO i ZŠ OS BiH kao i dodjela priznanja za najuspješnije sportske ekipe i pojedince iz sastava komandi i jedinica OS BiH.

 

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail: info@js.mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA