Vijesti

Proslava Vidovdana u Banjaluci u organizaciji 1/6.pbr


Pripadnici 1.pješadijskog bataljona/6.pješadijske brigade su 28. juna 2020. godine u porti crkve Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Banjaluci, zajedno sa sveštenicima Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine Lazarevo, organizovali obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH.

Uz sprovođenje mjera koje nalaže trenutna situacija uzrokovana virusom COVID-19, obilježavanje Vidovdana obilježeno je skromno sa smanjenim brojem zvanica.

Svetu liturgiju u crkvi Lazarici služili su sveštenici ove crkve uz sasluženje brigadnog sveštenika 6.pbr, a nakon liturgije i parastosa poginulim borcima uslijedio je slavski ručak, kojem je pored pripadnika 1.pb i drugih jedinica OS BiH prisustvovao i određeni broj predstavnika civilnih institucija grada Banja Luka, kao i pravoslavnih vjernika iz banjalučke mjesne zajednice Lazarevo u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i kasarna “Kozara”.

Tradicionalno se pokazalo da su pripadnici 1.pješadijskog bataljona na čelu sa komandantom pukovnikom Goranom Stokićem, skupa sa sveštenicima SPC Lazarevo bili dobri domaćini i organizatori, te je obilježavanje jednog od najvećih pravoslavnih praznika proteklo planski i dostojanstveno. Pukovnik Stokić je pozdravio sve prisutne, naglasio značaj Vidovdana i zahvalio se svim gostima na dolasku želeći da se svi ugodno osjećaju na pripremljenom slavskom ručku. Pripremljenu trpezu blagoslovili su sveštenici, te je nakon završetka slavskog ručka i druženja prisutnih završeno obilježavanje Vidovdana za 2020. godinu.

7 FOTO GALERIJA