Vijesti

Centralno obilјežavanje Mevluda – rođenje poslanika Muhameda a.s.


Centralna svečanost u povodu obilјežavanja Mevluda, rođenja poslanika Muhammeda a.s., realizovana je 19. oktobra 2021. godine na lokaciji kasarne ''7. muslimanske brigade'' u Zenici.

Domaćin ovogodišnje centralne svečanosti bio je 1. batalјon 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, na čelu sa komandantom batalјona majorom Herić Enisom. Program su uveličali uposlenici Ministarstva odbrane BiH, Vojni muftija Hadis Pašalić, pripadnici Oružanih snaga BiH predvođeni načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Mašović Senadom, imami Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Jučerašnji program pripremili su i realizovali vojni imami u saradnji sa članovima grupe solista „Ašik“. Uz slušanje časnog Kur´ana, prigodne, vjerom inspirisane ilahije i mevlud, prisutni su imali priliku da poslušaju Travničkog muftiju dr. Ahmeda Adilovića koji je, u svom prigodnom predavanju, naglasio vrijednost poslaničke misije Muhameda a.s., sa akcentom na zaštitu vrijednosti vjere, života, imetka, časti i dostojanstva. U mevludskoj poruci, koju je ovom prilikom uputio Vojni muftija Hadis Pašalić, istaknut je značaj služenja domovini, njegovanje duhovne komponente u čovjeku, njegovanje tradicije i važnost primjene Poslanikove prakse u našem obredoslovlјu, porodici, u poštivanju datih obećanja i zavjeta, međusobnim odnosima, u našem susjedstvu i u široj društvenoj zajednici.

Nakon mevludskog programa upriličeno je prigodno druženje uz mevludsku halvu i šerbe.

4 FOTO GALERIJA