Vojne vježbe OS BiH u BiH

Kvalifikacijskim bojevim gađanjima i helikopterskim letovima raste intenzitet vježbe „Brzi odgovor 21“ u BiH


Drugog dana vježbe „Brzi odgovor 21“ pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su s početnim vježbovnim aktivnostima, koje će se u narednim danima proširiti u veće združeno djelovanje.

Pripadnici Bataljonske deklarisane borbene grupe bataljona lake pješadije OS BiH u utorak, 18. maja 2021. godine na poligonu Manjača u jutarnjim satima su se prirdružili američkim vojnicima u kvalifikacijskim bojevim gađanjima pješadijskim naoružanjem, koji su na ovoj aktivnosti od ponedjeljka. Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uslovima.

Za to vrijeme, helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješadijske divizije Kopnene vojske SAD-a, koji je baziran u kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, provodi vježbovne letove, koji se odnose na prevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju zračnim putem. U ovome trenutku na Dubravama su četiri helikoptera UH-60 Black Hawk, a moguće da će se njihov broj dalje povećati, kako bude rastao intenzitet vježbe. Uz pripadnike 5. pješadijske brigade OS BiH podršku ovoj letačkoj jedinici daje i personal Međunarodnog aerodroma Tuzla.

„Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi heliodroma za sve njihove letove. Također smo pripremili i prostor za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja personala, tako i za svu potrebnu infrastrukturu. Imamo širok spektar aktivnosti i zadovoljni smo kako se sve to provodi u ovoj fazi“, izjavio je tim povodom komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko u kasarni Dubrave.

„Drago nam je da sarađujemo s pripadnicima OS BiH i izuzetno smo zahvalni lokalnom personalu na svoj pomoći. Zemlja je apsolutno prelijepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču“, rekao je komandant američkog zrakoplovnog sastava na Dubravama major David Preczewski.

U narednim danima očekuje se dalje povećanje letačkih aktivnosti, kao i intenziteta pokreta pripadnika OS BiH i SAD. Novinari će moći snimiti kadrove s kulminacije vježbe u subotu 22. maja 2021. godine na poligonu Manjača, za što će se trebati posebno akreditovati.

7 FOTO GALERIJA