VOJNI PORTAL

Tim Oružanih snaga BiH među deset najboljih izviđačkih timova na međunarodnom vojnom takmičenju „Admiral Pitka Recon Challenge“


Tim Oružanih snaga BiH učestvovao je na međunarodnom vojnom takmičenju „Admiral Pitka Recon Challenge" koje važi za jedno od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu. Takmičenje je održano u okrugu Lääne-Virumaa u Estoniji i trajalo je od 9. do 13. augusta 2022. godine.

Na takmičenju je učestvovalo 12 zemalja sa 28 izviđačka tima. Oružane snage BiH su učestvovale po četvrti put sa jednim timom, kao i sa jednim predstavnikom u mješovitom timu sastavljenom od predstavnika iz Nacionalne garde Maryland SAD, Estonske odbrane i Oružanih snaga BiH.

Bitno je naglasiti da su oba tima uspješno završila takmičenje i prešla ciljnu liniju, što nije uspjelo svim timovima koji su učestvovali  na ovom zahtjevnom takmičenju. Svaki postavljeni zadatak je uspješno riješen, a među kojima je bio najteže uraditi infiltraciju kroz borbeni raspored neprijatelja, pronaći artiljerijski položaj neprijateljskog oruđa, uspješno izvršiti poziv za vatru i uništiti cilj, a poslije toga što hitnije uraditi eksfiltraciju kroz neprijateljske linije. Naš tim je zauzeo visoko 4 mjesto od svih internacionalnih ekipa, dok u ukupnom plasmanu zauzeli 10 mjesto i iza sebe ostavili mnogo opremljenije izviđačke timove najmodernijih oružanih snaga svijeta.

Bez odmora i spavanja sa pređenih oko 150 km i provedena četiri dana u gustoj i vlažnoj šumi, odgovarajući na kontinuirane napade od strane suprotstavljenih snaga koji ispituju sposobnost učesnika da se taktički pomjeraju kroz težak teren, takmičari su morali da izbjegavaju i kontakt sa neprijateljskim snagama, vojnim ili civilnim, savladavanjem prirodnih i vještačkih prepreka.

Uz borbu sa različitom opremom i naoružanjem, uz rješavanje zadataka na određenim mjestima pokušavajući održati snagu dovoljno dugo da bi se prešlo preko ciljne linije, pripadnici Oružanih snaga BiH su kompletirali Izviđački izazov 2022.

Predstavnici OS BiH su pokazali visok nivo spremnosti, obučenosti i izdržljivosti prilikom izvršavanja teških zadatka, stajali su rame uz rame sa članicama NATO saveza te pokazali zavidne rezultate. Svaki izviđački zadatak je kompletiran na vrijeme, a fizička spremnost je bila na zavidnom nivou.

Oružane snage BiH na takmičenju „Admiral Pitka Recon Challenge" u Estoniji predstavljali su: pukovnik Akif Smajić, kapetan Dženis Halilović, potporučnik Edin Bukvarević, stariji vodnici Slaviša Lazarević i  Matija Ivaković, vodnik Haris Ganić te vojnik I klase Vladan Jović.

I ove godine učešće naših predstavnika podržano je od strane Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

8 FOTO GALERIJA