Vijesti

NATO-ov kurs medicinskog ocjenjivanja


Od 22. do 25. februara 2022. godine u Američkom regionalnom medicinskom centru Lendštul (LRMC) neposredno pored zrakoplovne baze Ramštajn (SR Njemačka) održan je NATO-ov kurs medicinskog ocjenjivanja (NATO MEDEVAL course).

Kurs je bio u organizaciji NATO Centra izvrsnosti za vojnu medicinu iz Budimpešte (NATO Centre of Excellence for Military Medicine). Predavači na ovom kursu su dugogodišnji ocjenjivači koji su bazenu snaga pomenutog centra, a dolaze iz zemalja članica NATO. Među njima je bio i Marko Sarić iz OS BiH koji je održao predavanje iz Doktrinarnih publikacija vezanih za vojnu medicinu i strukturu sanitetske podrške u NATO vođenim operacijama i predavanje Uvod u vježbu realnog ocjenjivanja. Značaj ovoga je da se BiH i OS pojavlju na međunarodnoj sceni u jednom drugom svjetlu, svjetlu afirmacije države i sposobnosti njenih eksperata.

Cilj tečaja je bio da se polaznici osposobe za dužnost ocjenjivača medicinskih jedinica (modula) koji se deklarišu u multinacionalne medicinske jedinice kao dijela jedinstvene sanitetske podrške, sticanju znanja vezanih za proces ocjenjivanja kroz okvir validiranja i sertificiranja, te i aktivno učešće kao član tima za medicinsku evaluaciju istih. Ovo ocjenjivanje spada u red ocjenjivanja drugog nivoa.

Nakon što je završena teoretska nastava, učesnici su podijeljeni u četiri sindikata gdje je svako od predavača vodio po jedan sindikat. Glavni zadatak bio je izraditi izvješće o prvim dojmovima (FIR), na temelju već završene samoprocjene jedne multinacionalne medicinske jedinice i provedenih opažanja tima za medicinsko ocjenjivanje.

Sljedeći zadatak polaznika kursa bio je ocjenjivanje tri modula (odjeljenja) Američke terenske bolnice (512. bolnički centar) i to: hirurgije, hitne pomoći i stomatologije. Kao rezultat ovog ocjenjivanja sindikati su izradili različita izvješća o prvim dojmovima, koja su prezentovana komandantu bolnice.

Nakon uspješno završetka testa, svim polaznicima (iz Nizozemske, Njemačke, SAD) su uručeni sertifikati za uspješan završetak kursa NATO Medical Evaluation (MEDEVAL).

10 FOTO GALERIJA